Κάρλος Γκαρθία Χουλιά: Επιστρέφει πίσω από τα κάγκελα για 3.855 ημέρεςΧουλιά, το 1977, στην αρχή της μεταπολίτευσης μετά την πτώση της δικτατορίας τουΦράνκο, δολοφόνησεστις 23 Γενάρη 1977πέντε αριστερούς εργατολόγους.Hενέργεια του ονομάστηκε «Η σφαγή τηςΑτότσα», και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη οδό, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό τηςΑτότσαστη Μαδρίτη.Όταν διέπραξε το έγκλημα ήταν 24 ετών και βρισκόταν σε υπό όρους φυλάκιση.Το 1980 καταδικάστηκε σε 193 χρόνια κάθειρξη για την δολοφονία πέντε ανθρώπων, την απόπειρα να εκτελέσει άλλους τέσσερις και την κατοχή όπλων.

Η ποινή του είχε μειωθεί σε 30 χρόνια, όπως προέβλεπε για την ανώτατη ποινή, η τότε ισπανική νομοθεσία. Το 1991 επέτυχε να εξασφαλίσει το καθεστώς της υπό όρους κράτησης. Διέφυγε από την Ισπανία πριν τρεις δεκαετίες.Συγκεκριμένα το 1991 είχε πάρει άδεια να εργαστεί στην Παραγουάη με την υποχρέωση μηνιαίας υπογραφής στην ισπανική πρεσβεία, αλλά δραπέτευσε. Το 1996 συνελήφθη στη Βολιβία και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών, για να δραπετεύσει και να παραμείνει φυγόδικος για μια εικοσαετία στη Βραζιλία, όπου τελικά και συνελήφθηαπό την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας, στο Σάου Πάουλου, όπουεργαζόταν ως οδηγός Uber με πλαστή ταυτότητα της Βενεζουέλας.Το εκείΑνώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοσή του στην Ισπανία. Το γεγονός ότι δεν διέθετε βραζιλιάνικη υπηκοότητα βάρυνε στην ετυμηγορία των δικαστών για την έκδοσή του.

Η πόρτα της φυλακής της Μαδρίτης άνοιξε χθες για τον πρώην φαλαγγίτη «πιστολέρο» Κάρλος Γκαρθία Χουλιά, για να εκτίσει ακόμη 3.855 ημέρες φυλάκισης για τη δολοφονία τριών κομμουνιστών δικηγόρων, ενός φοιτητή Νομικής και ενός υπαλλήλου δικηγορικού γραφείου στο κέντρο της Μαδρίτης. «Η σφαγή της Ατότσα», είχε ως στόχο να ναρκοθετήσει τα βήματα της επιστροφής της δημοκρατίας στην Ισπανία μετά τη 40χρονη δικτατορία του Φράνκο. Μετά την οργή για την δολοφονία των κομμουνιστών δικηγόρων, το ισπανικό κράτος αναγκάστηκε, λίγους μήνες αργότερα, να νομιμοποιήσει το Κ.Κ. Ισπανίας.


Πάντως, ο65χρονος Γκαρθία Χουλιάέφτασε άνετος και χαλαρός στη Μαδρίτη, ως να μην τρέχει τίποτα

Το Unidos Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και κυρίως το Κ.Κ. Ισπανίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη φυλάκιση του Γκαρθία Χουλιά και την ανάγκη επαγρύπνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. «Πριν από 43 χρόνια σκότωσε πέντε άτομα στην απόπειρα της Ατότσα. Μια σφαγή που δεν σταμάτησε τη θέληση για την ελευθερία όλης της κοινωνίας. Σήμερα θριαμβεύουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Σήμερα έφτασε στη Μαδρίτη ένας από τους δολοφόνους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις