Ιρλανδία εκλογές: Τεράστια κέρδη για το outsider του συστήματος, το Σιν Φέιν, που κατέβηκε στις εκλογές με κοινωνική ατζέντα, καταγράφεται με το κλείσιμο των καλπών στις ιρλανδικές εκλογές – με αποτέλεσμα το (πρώην) μικρό κόμμα να φαίνεται να κερδίζει 15 θέσεις στη Βουλή.Τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται σταδιακά από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ η καταμέτρηση θα κρατήσει δύο ημέρες.Όπως γράφει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το exit poll οι διαφορές μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ηάνοδος τουΣιν Φέιν από τις εκλογές του 2016, είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πολιτικός βραχίονας του ΙRA βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε κοινωνικά προβλήματα και στην τεράστια οικονομική ανισότητα. Το σύστημα υγείας είναι καταρρακωμένο, η στέγη είναι πανάκριβη, οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί μεγάλο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν κυρίως τους νέους, εξ ου και η πρώτη θέση του Σιν Φέιν στις ηλικίες 18 έως 35 ετών.

Σημειώνεται πως τα 3,3 εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 22:00 τοπική ώρα, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν θέματα όπως η στέγαση, η υγεία, το Brexit.

Όπως φαίνεται, το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι μία μετεκλογική συμμαχία με το Σιν Φέιν, την οποία απορρίπτουν και τα δύο παραδοσιακά κόμματα.

Ανάλυση για τα πρώτα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται πως το Σιν Φέιν, ιδεολογικά θεωρείται ένα σοσιαλοδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με σκοπό την εθνική αυτοδιάθεση. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1905 αλλά πήρε την σημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ως Επίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe). Ο Τζέρρυ Άνταμς (ηγέτης του Σιν Φέιν) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτικοποίηση του IRA.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις