Εγκρίθηκε σήμερα από τους Ελβετούς με ηχηρό «ναι» και παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν τα συντηρητικά κόμματα της χώρας, το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων.Με βάση τα αποτελέσματα, στα 23 από τα 26 καντόνια όπου διενεργήθηκε σήμερα δημοψήφισμα, πάνω από 6 στους 10 (ποσοστό 60,5%) ψήφισαν «ναι».Η πρόβλεψη του ινστιτούτου GFS Bern ήταν ότι η πρόταση θα εγκριθεί με ποσοστό 62%.

Ο Ματίας Ρέιναρντ, ο σοσιαλιστής βουλευτής που είχε και την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα».Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φρούεχ, του μικρού συντηρητικού κόμματος UDF που προασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, το οποίο υποκίνησε το δημοψήφισμα με τη στήριξη της δεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (UDC), του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, είπε ότι, μολονότι ηττήθηκε στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα «επέτρεψε στον ελβετικό λαό να λάβει την απόφαση».

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.Με βάση τον νέο νόμο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα πρόσωπο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση τριών ετών στους παραβάτες.

Η κοινότητα των ΛΟΑΔ της Ελβετίας την ίδια στιγμή δείχνει να μην είναι και πάλι ευχαριστημένη… Ορισμένοι φοβούνταν ότι η χορήγηση ειδικής προστασίας θα στιγματίσει περισσότερο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς. «Αγωνίζομαι για να γίνει αποδεκτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου. Όμως για εμένα αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ ειδικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Φράουχιγκερ, συμπρόεδρος της επιτροπής «Όχι στα ειδικά δικαιώματα».

Το βέβαιο είναι ότι η Ελβετία αναγνωρίζει και δια νόμου, όσα η Ελλάδα δεν μπορεί να χωνέψει…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις