Τουρκία Ελλάδα: Πρόκειται για ένα γεωτρύπανο το οποίο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το αγόρασαν για 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015. Πάντως η τιμή του θεωρείται αρκετά μικρή δεδομένου ότι ένα γεωτρύπανο κανονικό κοστίζει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η τιμή του είναι μεγαλύτερη από τα άλλα δύο.

Το γεωτρύπανο έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και ψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων. Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα.

Όπως είχε αναφέρει ο τούρκος πρόεδρος «Θα αγοράσουμε τρίτο γεωτρύπανο και θα κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που είχαμε συμφωνήσει με την Λιβύη». Επομένως μιλάμε για ένα ζήτημα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σχετική επίσημη ανακοίνωση από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις