CDU Γερμανία: Παραιτήθηκε η ηγέτης του, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ μετά και την κατακραυγή στην Θουριγγία, η οποία ήταν και η διάδοχος της Αγκελας Μερκελ, και προστατευόμενη της. Η Κάρενμπάουερ δεν είχε μεγάλη δημοτικότητα και δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή ως Καγκελάριος στην θέση της Αγκελας Μέρκελ, μετά όμως και το φιάσκο στην Θουριγγία, όπου "έσπασε" το ταμπού που ήθελε κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου να μην συνεργάζεται με την ακροδεξιά, η πόρτα της εξόδου ήταν πλέον μονόδρομος. Στην Θουριγγία το CDU στήριξε την συμμαχία με τον ακροδεξιό AfD, μια βραχύβια συνεργασία που κράτησε μόλις 24 ώρες και διαλύθηκε με παρέμβαση της Αγκελας Μερκελ.Οι πολιτικοί των ελεύθερων δημοκρατών (FDP), η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία προέδρευε την Κράμπ-Κάρνεμπαούερ(CDU) και η ακροδεξιά ΑfD συνεργάστηκανγια να εκλέξουν τον υποψήφιο του FDP, Thomas Kemmerich, ως πρωθυπουργό κάτι που προκάλεσε την αντίδραση την Γερμανίδας Καγκελάριου με αποτέλεσμα η ανίερη αυτή συμμαχία να διαλυθεί εντός 24ώρου και να προκυρυχθούν νέες εκλογές στο κρατίδιο.

Η παραίτηση είναι και μια πολιτική ήττα και για την Αγκελα Μέρκελ που την είχε στηρίξει με κάθε μέσο από το 2008.Η παρέμβαση τηςκαγκελάριου, ενώ ταξίδευε στην Αφρική, ("Ασυγχώρητη πράξη"χαρακτήρισετην κίνηση του τοπικού κόμματός της) έδειξε τα εσωκομματικά προβλήματα στο CDU, δεδομένου ότι ο Annegret Kramp-Karrenbauer ανέλαβε το ρόλο αρχηγού κόμματος από τη Μέρκελ, η οποία διατελεί την τελευταία θητεία της ως καγκελαρίου, και βγήκε στην επιφάνεια ότι η πρόεδρος του CDU δεν ελέγχει το κόμμα, πόσο μάλλον να το εκπροσωπεί.

Η Μέρκελ δεν σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφια

«Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ήθελε να παραμείνει υπουργός Άμυνας και η Καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή», δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η 'Αγγελα Μέρκελ έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφαση της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούργιο – έτσι έχει η κατάσταση».

Τι θα ακολουθήσει στην Θουριγγία ;

Το FDP πρότεινε αυτό νέες εκλογές από το βήμα την Πέμπτη, με τον Kemmerich να ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Το καλύτερο σενάριο είναι το μικρό κρατίδιο των2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων να παραμείνει ένα οχυρό τόσο της Die Linke όσο και της AfD, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει πάλι σε παρόμοιο αδιέξοδο.Όσον αφορά τις συνέπειες σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, η AfD θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει αυτήν την ασυνήθιστη τακτική υποστήριξης του κυριότερου υποψηφίου που προτιμούν σε οποιοδήποτε από τα 16 κρατικά κοινοβούλια της χώρας οπουεκπροσωπούνται. Σε εθνικό επίπεδο, το AfD είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας και το ηγετικό κόμμα της αντιπολίτευσης και με αυτή την τακτική μπορεί να γίνει ρυθμιστής σε πολλά κοινοβούλια στρέφοντας την Γερμανία ακόμη πιο ακροδεξιά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις