Ιρλανδία εκλογές:Πρώτη προτεραιότητα του Σιν Φέιν (Sinn Fein), που αναδεικνύεται πρώτη πολιτική της Ιρλανδίας μετά τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων, θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τησυνεργασία συγγενών αριστερών κομμάτων. Προτίθεται, παράλληλα,να συνομιλήσει με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail) και Φίνε Γκάελ, που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα, δήλωσε η επικεφαλής του Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ χωρίς να περιμένει τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα. Αφού κήρυξε το τέλος του δικομματισμού μπροστά στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές του Σιν Φέιν, που υπήρξε ο παρίας της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής ως πολιτική πτέρυγα του IRA (Irish Republican Army), η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο RTE:

«Η πρώτη μου δουλειά…είναι να διαπιστώσω μαζί με άλλα κόμματα αν υπάρχουν ή όχι τα νούμερα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης χωρίς το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ». Για να προσθέσει ότι «φυσικά» θα μιλήσει σε όλους, άρα και στα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της καταμέτρησης, το Σιν Φέιν εξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων και επικρατεί των Φιάνα Φέιλ (22,2%) και Φίνε Γκάελ του απερχόμενου πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ (20,9%).

Μένει να φανεί πώς η εκλογική αριθμητική θα κατανείμει τις έδρες των κομμάτων στην ιρλανδική κάτω βουλή. Το Σιν Φέιν, κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς που αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού, δεν έχει παρουσιάσει παρά 42 υποψήφιους στις εκλογές. Είναι σχεδόν δύο φορές λιγότεροιαπό όσους παρουσίασαν τα δύο κεντροδεξιά κόμματα τα οποία αναμένεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες.

Υπενθυμίζεται πως το Σιν Φέιν, ιδεολογικά θεωρείται ένα σοσιαλοδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με σκοπό την εθνική αυτοδιάθεση. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1905 αλλά πήρε τησημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ως Επίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe). Ο Τζέρρυ Άνταμς (ηγέτης του Σιν Φέιν) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτικοποίηση του IRA.

Το Σιν Φέιν βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε κοινωνικά προβλήματα και στην τεράστια οικονομική ανισότητα. Το σύστημα υγείας είναι καταρρακωμένο, η στέγη είναι πανάκριβη, οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί μεγάλο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν κυρίως τους νέους, εξ ου και η πρώτη θέση του Σιν Φέιν στις ηλικίες 18 έως 35 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις