Κορονοϊός 2020: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλώντας για μια επιδημία αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο σημείωσε πως: «Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία κρούσματα ασθενών με κορονοϊό που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί την Κίνα μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου».

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί περίπου στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αφήνει ανοιχτό κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ. Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λούανγκ, επικεφαλής της σχολής δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος που μολύνεται με τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε περίπου ακόμα 2,5 άτομα, γεγονός που ανεβάζει το «ποσοστό επίθεσης» στο 60-80%. «Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας φρικτά μεγάλος αριθμός» δήλωσε ο Λούανγκ στην εφημερίδα Guardian στο Λονδίνο.


Ο Λουάνγκ σημείωσε πως ακόμα και αν λάβουμε υπόψη το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (μόλις 1%), ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι τεράστιος. Όπως αναφέρει η Guardian, ο καθηγητής από το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να πει στη συνάντηση των ειδικών πως το κύριο θέμα είναι η κλίμακα της επιδημίας, και δεύτερη προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότητα των δραστικών μέτρων που έλαβε η Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση.

Σημειώνεται πως ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Κίνα πέρασε σήμερα τους 1.000, με ακόμα μία αύξηση-ρεκόρ των θανάτων μέσα σε μία ημέρα, παρότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε. Ο Λούανγκ, ένας από τους ειδικούς παγκοσμίου φήμης, που είχε σημαντικό ρόλο και στο ξέσπασμα του Sars το 2002-2003, συνεργάζεται στενά με άλλους επιστήμονες, όπως συνεργάτες του στο Imperial του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιανουαρίου, σε δημοσίευσή του στο Lancet, πως τα ξεσπάσματα ήταν πιθανό να «αυξηθούν εκθετικά» σε κινεζικές πόλεις, οι οποίες ακολουθούν με διαφορά μίας ή δύο εβδομάδων την Ουχάν. Σε άλλα μέρη του κόσμου, «ανεξάρτητα ξεσπάσματα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι αναπόφευκτα», λόγω των μετακινήσεων ανθρώπων οι οποίοι μολύνθηκαν αλλά δεν έχουν ακόμα αναπτύξει συμπτώματα και λόγω της απουσίας μέτρων δημόσιας υγείας για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Στη δημοσίευση επισημαίνεται πως θα πρέπει να εκπονηθούν σχέδια ετοιμότητας και παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα επιδημιολόγοι επιχειρούν να διαβλέψουν τι θα συμβεί με τον Λούανγκ να δηλώνει: «Θα μολυνθεί το 60-80% του παγκόσμιου πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να επιβραδύνει τη φονικότητά του επειδή σίγουρα δεν τον βοηθά αν τους σκοτώνει όλους στον δρόμο του, γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος».

Έχουν αποτέλεσμα οι περιορισμοί;

Οι ειδικοί θέλουν επίσης να μάθουν εάν οι περιορισμοί στο κέντρο της Ουχάν και σε άλλες πόλεις έχουν όντως περιορίσει τις μολύνσεις. «Έχουν φέρει αυτές οι μαζικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, οι απομονώσεις και οι περιορισμοί στην κίνηση, αποτέλεσμα στην Κίνα;» ρωτά. «Εάν αυτό ισχύει, πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτά τα μέτρα, ή μήπως δεν είναι δυνατό;».

Θα υπάρξουν δυσκολίες. «Ας υποθέσουμε πως δούλεψαν. Για πόσο μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία; Για πόσο μπορείς να έχεις αποκλεισμένη μια ολόκληρη πόλη; Για πόσο μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα; Κι αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε όλο θα επιστρέψει και πάλι; Αυτά είναι πολύ αληθινά ερωτήματα» τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις