Μόρια Πρόσφυγες και Παλέρμο: Ίδια κατάσταση – Άλλη αντιμετώπιση

Tιμητικοί τίτλοι για το σκάφος Mare Jonio, της ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Mediterranea
Tιμητικοί τίτλοι για το σκάφος Mare Jonio, της ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Mediterranea

Μόρια Πρόσφυγες και Παλέρμο: Δύο ξένοι τόποι, όπου βάρκες ξεφορτώνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης

Μόρια - Παλέρμο: Την ίδια περίοδο που στη Λέσβο μέλη της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι πολίτες και οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν με αποστροφή τους πρόσφυγες, σε μία άλλη πόλη, στο Παλέρμο, η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται με κατανόηση απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Βεβαίως το Παλέρμο είχε δώσει και στον παρελθόν δείγματα γραφής, όταν η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε να μείνουν κλειστά τα λιμάνια για τους 629 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη που επέβαιναν στο πλοίο Aquarius, ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην πρωτεύουσα της Σικελίας.

Αυτός ο ίδιος μητροπολιτικός δήμος στο Παλέρμο, απένειμε χθες Δευτέρα τον τίτλο των επίτιμων δημοτών του στα μέλη των πληρωμάτων τριών πλοίων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της πόλης Λεολούκα Ορλάντο απέμεινε τον τιμητικό τίτλο στους πλοιάρχους και τα μέλη των πληρωμάτων του Mare Jonio, σκάφους της ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Mediterranea· του Sea-Watch 3, σκάφους της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch· και στον πλοιοκτήτη, στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα του αλιευτικού Accursio Giarratano, που αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρος τη δουλειά τους και να σώσουν μετανάστες που κινδύνευαν, εξήγησε ο δήμος σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο τίτλος του επίτιμου δημότη απονεμήθηκε σε ανθρώπους «οι οποίοι στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η οργάνωση Sea-Watch ευχαρίστησε τον δήμο για την τιμή μεταφορτώντας στο Twitter ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται η κιτρινοκόκκινη σημαία της πόλης να κυματίζει υψωμένη στον ιστό του Sea-Watch 3. Τόσο το Mare Jonio, όσο και το Sea-Watch 3 είχαν κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές, πριν απελευθερωθούν έπειτα από σκληρές δικαστικές μάχες, στο πλαίσιο της σκληρής αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας που προώθησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας (άκρα δεξιά), ο Ματέο Σαλβίνι.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα κάτι ανησυχητικό δρομολογείται πλαγίως και εντέχνως. Η σοβαρή κυβερνητική κακοδιαχείριση έπληξε με δραματικό τρόπο τους πρόσφυγες και τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών υποδοχής του Αιγαίου. Καλλιεργείται λοιπόν μια τάση να υπάρξει αποσυμπίεση και εκτόνωση από τους κατοίκους εις βάρος των προσφύγων. Δυστυχώς αυτό θα χτυπήσει ακόμα πιο βίαια τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.