ΛιβύηΧαφτάρ: Ο ΛΕΣ τόνισε πως καμία απαγόρευση δεν ισχύει, απλά… δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των πτήσεων. Συγκεκριμένα, η Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ τονίζει πως η ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ κατά την οποία Χάφταρ, δεν επιτρέπει να προσγειώνονται αεροσκάφη του οργανισμού στη δυτική Λιβύη είναι αναληθής.

«Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αποστολής του ΟΗΕ δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση, δεν μεταφέρει την πραγματική εικόνα στον κόσμο και στην κοινή γνώμη στην περιοχή και σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις στον ΟΗΕ», τονίζεται στο κείμενο. Κατά την ανακοίνωση, ο ΛΕΣ ενημέρωσε απλώς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης και στο αεροδρόμιο στη Μισράτα, διότι ελέγχονται από ένοπλες ομάδες πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την Τρίπολη. Την Τετάρτη, βολές από βαριά πυροβόλα έπληξαν τα περίχωρα καθώς και κεντρικές συνοικίες της Τρίπολης όπως η Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα. Οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές και έχει τη βοήθεια της Τουρκίας.

Σε Τρίπολη και Βεγγάζη, μεταβαίνει για συνομιλίες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο. Το ταξίδι αυτό γίνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Παραδοχή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στη Μεσόγειο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ακρόασή στη Γερουσία, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εστίασαν στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά κυρίως – όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ- ζήτησαν από την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στέλνοντας στρατιώτες ή μισθοφόρους στη χώρα.

Επίσης, ερωτώμενος για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο υφυπουργός Αρμόδιος για την Ευρώπη, τόνισε ότι «καλούμε όλα τα μέρη να μην προχωρούν σε δράσεις που οξύνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ,σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή. Η ανακοίνωση του μνημονίου έχει αυξήσει την ένταση και είμαστε σε επαφή με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα ή η Κύπρος έχουν κάνει ενέργειες προς κλιμάκωση της έντασης, ο αξιωματούχος απάντησε αρνητικά.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Στο σημείο αυτό, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε 'όλα τα μέρη', όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις