Σεισμός τώρα: Σύμφωνα με την μέτρηση, η δόνηση σημειώθηκε 86 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Κουρίλων Νήσων, που ανήκουν στην ρωσική επικράτεια. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 150 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές ζημιών ή τραυματισμών ενώ το Ειρηνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι είπε ότι δεν υπάρχει απειλή για ένα τσουνάμι.

Οι Κουρίλες νήσοι είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας και χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό. εκεί υπάρχουν 56 ηφαιστειογενή νησιά αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι βραχονησίδες. Τα νησιά αποτελούν μέρος του λεγόμενου ειρηνικού δακτυλίου, ενός τόξου που περιβάλλει την λεκάνη του Ειρηνικού, η οποία είναι επιρρεπής σε συχνούς και μεγάλους σεισμούς καθώς συμβαίνουν συχνά ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από τον στρατό της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Κουρίλες διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα και πλούσια αλιευτικά πεδία, πετρέλαιο και ορυκτά (σιδηροπυρίτης, θείο και πολυμεταλλικά μεταλλεύματα). Η αλιεία είναι σήμερα η κύρια πηγή εισοδήματος για το αρχιπέλαγος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις