Πανεπιστήμια ΗΠΑ:«Είναι θέμα διαφάνειας. Αν κολέγια και πανεπιστήμια δέχονται ξένα χρήματα και δωρεές, οι φοιτητές, οι δωρητές και οι φορολογούμενοι αξίζουν να γνωρίζουν πόσα και από ποιον», δήλωσε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντέβος. «Δυστυχώς, όσο περισσότερο ψάχνουμε τόσα περισσότερα βρίσκουμε που δεν είναι πλήρως δηλωμένα ή δεν είναι καθόλου δηλωμένα», συμπλήρωσε. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν όλες τις δωρεές και τις συμβάσεις με ξένες πηγές χρηματοδότησης που υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια.

Το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό πως από τον περασμένο Ιούλιο έχει εντοπίσει περίπου 6,6 δισεκατομμύρια αδήλωτες δωρεές από το παρελθόν, που προέρχονται από χώρες όπως το Κατάρ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα. Φοβούνται μάλιστα πως το ποσό αυτό είναι «σημαντικά υποεκτιμημένο».

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας το Γέιλ επέλεξε να μην δηλώσει καμιά ξένη χρηματοδότηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και υπάρχουν υποψίες ότι απέκρυψε τουλάχιστον 375 εκατομμύρια δολάρια σε ξένες δωρεές και συμβάσεις. Επίσης ανέφερε ότι ανησυχεί πως από το Χάρβαρντ απουσιάζουν «οι κατάλληλοι θεσμικοί έλεγχοι για ξένη χρηματοδότηση».

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ


Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στο Harvard

Το Πανεπιστήμιο του Harvard θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και ανά τα έτη έχει προσελκύσει μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου, είτε ως φοιτητές είτε ως καθηγητές ή επισκέπτες.Όμως, όσο το Harvard αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, τόσο πιο ακριβές γινόντουσαν και οι σπουδές σε αυτό. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Business Insider τα δίδακτρα του Harvard αυξάνονται σταθερά, ειδικά από το 1980 και έπειτα.

Πίσω στο 1840 η φοίτηση στο Harvard κόστιζε μόλις 75 δολάρια τον χρόνο. Σίγουρα 75 δολάρια ήταν πολλά χρήματα τότε αλλά και τώρα το κόστος είναι σημαντικό. Το 1990 τα δίδακτρα έφθαναν τα 13.085 δολάρια. Μέχρι το 2000 το κόστος φοίτησης σχεδόν διπλασιάστηκε στα 22.054 δολάρια, ενώ το 2010 τα δίδακτρα ήταν 33.696 δολάρια. Για το έτος 2019-2020 τα δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα στο Harvard φθάνουν τα 47.730 δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τροφή και στέγη ανεβαίνει στα 69.607 δολάρια.


Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στο Yale

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού, η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές, έναντι των άλλων μεγάλων ιδρυμάτων μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ. Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο «Υale» τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.

Το πανεπιστήμιο του Γέιλ


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις