Ευχές Αγίου Βαλεντίνου: Η Κίνα αντιστέκεται στον κορονοϊό και την καραντίνα [vid]

Με... ιατρικά γάντια ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στη Κίνα
Με... ιατρικά γάντια ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στη Κίνα

Ευχές Αγίου Βαλεντίνου: Ο κορονοϊός επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην Κίνα, ακόμα και στη σημερινή, ιδιαίτερη ημέρα.

Ευχές Αγίου Βαλεντίνου: Οι Κινέζοι προσπαθούν να μην αφήσουν τον αποκλεισμό που τους έχει επιβληθεί υπό τον φόβο του κορονοϊού, να χαλάσει την Ημέρα των Ερωτευμένων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι πολλοί αυτοί που θα ζήσουν τη σημερινή ημέρα, όπως οποιαδήποτε άλλη ημέρα στην καραντίνα

Για τα ερωτευμένα ζευγάρια στο Πεκίνο, δεν θα υπάρξει συναυλία «My Heart Will Go On» ούτε δείπνο με αστακό στην τιμή των 220 ευρώ. Αυτές οι ιδιαιτερότητες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου απλώς ματαιώθηκαν. Η νεαρή Ζιάνγκ Λανγί και ο Ουκρανός αρραβωνιαστικός της διαμένουν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες στην κατοικία των γονιών της, χωρίς να βγαίνουν έξω. Το ονειρεμένο ταξίδι σε όλη την Κίνα για την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της, που είχαν προγραμματίσει, έμεινε στα χαρτιά.

Καθώς βρίσκονται αποκλεισμένοι στο σπίτι των γονιών της, η 24χρονη Ζιάνγκ έχει μυήσει τον άνδρα της ζωής της στο ματζόνγκ, το παραδοσιακό κινέζικο παιγνίδι. «Παίζουμε δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Ξεκίνησε από το μηδέν, όμως τώρα τα καταφέρνει αληθινά καλά», διαβεβαιώνει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Φοβούνται τα λουλούδια

Στο κατάστημά της, μια ανθοπώλης διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει επειδή οι πελάτες της φοβούνται πως θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν όταν παραδοθούν τα λουλούδια. Σ' ένα άλλο ανθοπωλείο του Πεκίνου, ο Σιάν Χούα Γκε υπολογίζει σε σχεδόν 70% την πτώση του τζίρου, όμως το αποδίδει εν μέρει στην απουσία εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές του σεληνιακού Νέου Έτους. Από φόβο μήπως μολυνθούν μέσα στα τρένα και τα αεροπλάνα, πάρα πολλοί επέλεξαν να παρατείνουν την παραμονή τους στον τόπο καταγωγής τους.


Αναβολή των γάμων

Για να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τις γιορτές, οι αρχές κάλεσαν τους αρραβωνιασμένους να καθυστερήσουν τον γάμο τους. Η Ζου Χε, 25 ετών, είχε σχεδιάσει να πάρει το πιστοποιητικό γάμου της (το αντίστοιχο μιας τελετής πολιτικού γάμου στην Κίνα) ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και τους γονείς της. Όμως, οι αρραβωνιασμένοι προτίμησαν να αναβάλουν το γεγονός, καθώς οι γονείς της μέλλουσας νεόνυμφης αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους, παρόλο που ζουν όπως και η κόρη τους στην Καντόνα (νότια Κίνα). «Δεν οδηγούν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και δεν εμπιστεύομαι τα μέσα συγκοινωνίας», εξηγεί η Ζου Χε, μιλώντας για τον κίνδυνο μόλυνσης.