Κορονοϊός 2020: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερασπίστηκε το Πεκίνο, μετά τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την επιδημία του νέου κοροναϊού.«Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί μας, που προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που έχει μοιραστεί τις αλληλουχίες (του ιού), που συνεχίζει να εργάζεται με τον έξω κόσμο, που κάνει δημοσιεύσεις ξανά και ξανά σε αξιόπιστες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.«Θεωρώ ότι αυτό δεν συνάδει με τα σχόλια του κυρίου Κούντλοου, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του» συμπλήρωσε ο ίδιος, που μίλησε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λάρι Κούντλοου εξέφρασε, τη λύπη του για την «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους της Κίνας, επισημαίνοντας πως αυτό καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των κινδύνων που προκαλεί η επιδημία.«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι για την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» είπε ο Κούντλοου, υιοθετώντας διαφορετικό τόνο μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κινέζο ομόλογό του.Ο θάνατος την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, που μολύνθηκε από τον φονικό ιό και ο οποίος είχε επιπληχθεί επειδή ήταν ένας από τους πρώτους που σήμανε συναγερμό στα τέλη του Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας, οι ανεπαρκείς ποσότητες προστατευτικών μασκών και οι προστατευτικές στολές που επαναχρησιμοποιούνται, οδηγούν το νοσοκομειακό προσωπικό της Ουχάν, της πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19, να εργάζεται με το φόβο μιας μόλυνσης από τον ιό.Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι κυρίως η έλλειψη ιατρικών προμηθειών διότι η Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο κοροναϊός αυτός τον Δεκέμβριο, έχει τον πιο βαρύ απολογισμό από τη νόσο: το 74% των νεκρών από τη νόσο παγκοσμίως και το 43% όλων αυτών που έχουν νοσήσει. «Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μια γιατρός στο AFP. Αυτή εργάζεται για μεγάλο νοσοκομείο που έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των ασθενών, που έχουν προσβληθεί σοβαρά από πνευμονία, στην πόλη αυτή, η οποία έχει ντε φάκτο τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου.«Όλη αυτή την ώρα, οι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιουν ούτε να πάνε στην τουαλέτα», διευκρινίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων. Ορισμένοι φορούν πάνες ακράτειας ενηλίκων για τις πολλές ώρες υπηρεσίας τους, παραδέχθηκε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Από τις 59.900 προστατευτικές στολές που χρειάζονται την ημέρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Ουχάν έχουν μόνον 18.500, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Xου Γιαμπό.

Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες N95, που προστατεύουν από τον νέο κορονοϊό: χρειάζονται 119.000 ημερησίως, αλλά έχουν στην διάθεσή τους μόνον 62.200.Μια κατάσταση την οποία περιγράφει η Σου Γιουάν, μια Κινέζα που ζει στις ΗΠΑ και είναι καθημερινά σε επαφή με πρώην συμφοιτητές της που έγιναν γιατροί ή νοσηλευτές στα νοσοκομεία Τονγκγί και Σιέχε, τα οποία δέχονται ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Η Σου Γιουάν, η οποία ενημερώθηκε χάρη σε αυτούς «ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου» για την σοβαρότητα της επιδημίας, δηλώνει ότι έχει δαπανήσει 4.600 ευρώ για την αγορά προστατευτικών στολών και την αποστολή τους στους φίλους της. «Ένας από αυτούς είναι αναγκασμένος να φοράει την ίδια πέντε συνεχόμενες μέρες. Κάθε μέρα, την καθαρίζει με απολυμαντικό μετά τη χρήση. Λέει ότι μπορεί να μην έχει πλέον καμία χρησιμότητα, αλλά ότι είναι καλύτερο από το τίποτα», προσθέτει η γυναίκα αυτή, με την οποία ήρθε σε επαφή τηλεφωνικώς το AFP. «Αυτός μου έστειλε ένα βίντεο. Τον βλέπουμε σε ασθενοφόρο να πηγαίνει να βρει οκτώ ασθενείς που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί. Το φαντάζεστε να βρίσκεστε (…) χωρίς επαρκή προστατευτική στολή με οκτώ πιθανές πηγές του ιού γύρω σας;». Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νοσοκομεία στην Ουχάν για να συμβουλευθούν το ιατρικό προσωπικό. «Καλούνται σε ενίσχυση γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Σε μια υπηρεσία, δέχονται 400 ασθενείς σε 8 ώρες», διηγείται η ίδια γιατρός της Ουχάν, η οποία δεν έχει ακόμη σταλεί επί του πεδίου, αλλά προετοιμάζεται για την κινητοποίησή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις