Κορονοϊός: Η απειλή τουκορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγάλη σε σημείο μπορεί να την καταστρέψει. Αυτό δήλωσεσήμερα Κυριακή 16/2/2020 ηεπικεφαλής η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Μπορεί να υπάρξει μια μείωση που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%", δήλωσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια είπε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την εξάπλωση της νόσου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί και πρόσθεσε: «Συμβουλεύω όλους να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες».Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ακόμη είναι πολύ νωρίςγια να αξιολογήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της επιδημίας, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιδημία έχει ήδη πλήξει τομείς όπως οτουρισμόςκαι οιμεταφορές.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ακόμη ότι: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η φύση αυτού του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η Κίνα θα μπορέσει να τον περιορίσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.Αν η νόσος περιοριστεί γρήγορα, μπορεί να υπάρξει μια απότομη πτώση και μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντίκτυπος με σχήμα V.Mε άλλα λόγια, μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, στη συνέχεια μια γρήγορη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αντίκτυπος να συγκρατηθεί και επομένως να μετριαστεί και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία. Για το ίδιο θέμα Μίλησε και στο δίκτυο cnbc την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου

Η εμπορική συμφωνίαανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα–την πρώτη και δεύτερη παγκόσμια οικονομία–μείωσε τον αντίκτυπο της νόσου στη διεθνή οικονομία, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί "για μια βραδεία ανάπτυξη", η οποία έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα.Βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις