Τουρκία Ελλάδα:Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα. «Η ΕΕ σε σχέση με τη Λιβύη δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσειςκαι αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά. «Η ΕΕ βρίσκει καθήκοντα για τον εαυτό της εκεί. Με βάση τι; Από που παίρνει αυτή την αρμοδιότητα; Δεν έχεις τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε στη ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Η θέση της Τουρκίας είναι διαφορετική», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι χάρη στην αποφασιστική στάση που επέδειξε η Τουρκία σε αυτό το θέμα, το καθεστώς που έχουν κηρύξει στηΜεσόγειο, έχει ξεκινήσει να γίνεται αποδεκτό σιγά σιγά από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα από την Ελλάδα. Όσον αφορά, μάλιστα, το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι θα ξεκινήσει έρευνες φέτος. Σημειώνεται πως η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη», πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. (αναλυτικά εδώ)«Εδώ γεννήθηκα, εδώ θε και να πεθάνω»

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την «εθνική στάση» που κράτησε ο ίδιος το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, όταν δεν άκουσε όσους τον συμβούλευσαν να διαφύγει στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι πραξικοπηματίες σκόπευαν να τον δολοφονήσουν στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν στη Μαρμαρίδα. Και το έκανε για να επιτεθεί στον ηγέτη της αντιπολίτευσης που, όπως είπε, ενώ εκείνος αγωνιζόταν κατά των πραξικοπηματιών, ο αντίπαλός του έπινε καφέ στο σπίτι του.

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί. Αλλά εγώ τους είπα “εγώ σε τούτα τα εδάφη γεννήθηκα, σε τούτα και θα πεθάνω”», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το sigmalive.com και μάλιστα σε τόνο ηρωικό για να καταχειροκροτηθεί από βουλευτές και κοινό. «Αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν. Το ελικόπτερο μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.


«Θέμα χρόνου η επιχείρηση στην Ιντλίμπ»

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «είναι οι τελευταίες μέρες για να αποχωρήσει το καθεστώς (Άσαντ), πλέον κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις». «Η επιχείρηση στην Ιντλίμπείναι πλέον θέμα χρόνου. Η Ιντλίμπδεν θα αφεθεί στο καθεστώς και σε εκείνους που το ενθαρρύνουν. Η Τουρκία ετοίμασε το δικό της σχέδιο, όπως λέμε για κάθε επιχείρηση ‘μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’”, ανέφερε. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι «οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τη Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στηΜεσόγειο. Πλέον τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα».


Διαβάστε:Ερντογάν Ελλάδα: «Τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν κι άλλο»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις