Brexit: Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η βρετανική κυβέρνηση, στην προσπάθεια να πάρει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων,θα δώσει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην προσέλκυση μονάδων. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως πρόκειται για ένα μέτρο, μέρος μιας θεμελιώδους αναθεώρησης των νόμων περί μετανάστευσης που θα θέσει τέλος στην εποχή της φτηνής εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να πει ότι με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεται μια μοναδική ευκαιρία να «ασκήσει τον έλεγχο» των βρετανικών συνόρων «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες» και να εξαλείψει την «παραμόρφωση» που προκαλείται από την ελευθερία κινήσεων της Ε.Ε. Αλλά οι επικεφαλής της βιομηχανίας κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στην οικονομία προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες με απώλειες θέσεων εργασίας και λουκέτα στα εργοστάσια. Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, από την πλευρά τους, καταδικάζουν επίσης τα σχέδια, ενώ η Unison, που εκπροσωπεί τους υγειονομικούς μίλησε για «απόλυτη καταστροφή στον τομέα της περίθαλψης». Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι εκπληρώνουν το Brexit που θέλει το εκλογικό σώμα και ότι είναι καιρός οι επιχειρήσεις να τελειώνουν με τη φθηνή μεταναστευτική εργασία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με τη συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες. Σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο για τη νέα μεταναστευτική πολιτική:

  • Τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά.
  • Όποιος θέλει να πάει στη χώρα για να εργαστεί πρέπει να έχει κατώτατο όριο μισθού 25.600 λίρες- αν σε ειδικές περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχουν έλλειψης δεξιοτήτων αποδεκτό «ταβάνι» αποτελούν και οι 20.480 λίρες.
  • Δεν προβλέπεται χώρος για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται για παράδειγμα οι Πολωνοί υδραυλικοί ή οι Ρουμάνοι κατασκευαστές που φτάνουν στη χώρα χωρίς δουλειά.
  • Στον συνοριακό έλεγχο δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προκειμένου να περιοριστούν οι εργαζόμενοι εκτός Ε.Ε. που χρησιμοποιούν πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες.
  • Μειώνεται το κατώτατο όριο δεξιοτήτων για αλλοδαπούς που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και καταργείται το ανώτατο όριο για τον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων καταργείται.
  • Διατηρείται το δικαίωμα καλλιτεχνών, μουσικών, διασκεδαστών και αθλητών να συμμετέχουν σε παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.

«Οι θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση θεωρεί “χαμηλής ειδίκευσης” είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το σχέδιο απειλεί να αποκλείσει τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε υπηρεσίες στο κοινό» σχολίασε ο Τομ Χάντλει, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης, τονίζοντας την ανάγκη για εργαζόμενους που βοηθούν στη φροντίδα ηλικιωμένων, στις οικοδομές και ευρύτερα στην στήριξη μιας ισχυρής οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της UKHospitality, Κέιτ Νιχόλς, δήλωσε ότι τέτοιοι αποκλεισμοί σε μόλις 10 μήνες θα αποθάρρυναντις επενδύσεις και θα ήταν καταστροφικοί για τον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και τον βρετανικό λαό. «Με την ήδη χαμηλή ανεργία, οι επιχειρήσεις στον τομέα της φροντίδας, της κατασκευής, της φιλοξενίας, των τροφίμων και των ποτών θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο» σημείωσε η επιχειρηματίας Κάρολυν Φάιρμπειρν από την Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του BBC