Λιβύη Χαφτάρ: Μόνο αν φύγουν από τη Λιβύη οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, θα συμφωνήσω σε εκεχειρία, δήλωσε ο Χαλίφα Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Σάρατζανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη, μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (…) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε χαρακτηριστικάο Χάφταρ. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη «συνδέονται με την εκεχειρία». «Εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία, η μετάβαση σε μια πολιτική διαδικασία είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο κόσμος καταδικάζει, αλλά τι κάνουμε για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ», είπε. Η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη δεν μπορεί να προχωρήσει εφόσον συνεχίζονται οι επιθέσεις του Χαφτάρ, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.


Κατάρριψη και τρίτου τουρκικού droneστη Λιβύη

Προ ημερών, οι δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη, ο οποίος συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, παρουσίασαν φωτογραφία του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο κατέρριψαν πάνω από την Tajora. Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ είχαν καταρρίψει και άλλο τουρκικό drone, στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από την περιοχή της αεροπορικής βάσης Matiga, στην Τρίπολη.

Εξάλλου, δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ χτύπησαν το απόγευμα της Τρίτης κι ένα τουρκικό πλοίο, στο λιμάνι της Τρίπολης, το οποίο φέρεται να μετέφερε όπλα. Αμέσως μετά το χτύπημα ο Στρατάρχης Χαφτάρ, μέσω ανακοίνωσης του Εθνική Λιβυκού Στρατού, ανέφερε ότι έχει πλήξει ένα τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης το οποίος μετέφερε παράνομα όπλα και πυρομαχικά. Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε σχόλιο, ενώ το πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε ότι υπάρχουν καπνοί στο λιμάνι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις