Ακροδεξιά Γερμανία: Πρόκειται για μια προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης που προκλήθηκε όταν στις 5 Φεβρουαρίου εξελέγη πρωθυπουργός ο φιλελεύθερος (FDP) Τόμας Κέμεριχ, με τις ψήφους του CDU και της Εναλλακτικής για τηΓερμανία (AfD). Στις 4 Μαρτίου το τοπικό Κοινοβούλιο – με τις ψήφους και του CDU – αναμένεται να εκλέξει τον κ. Ράμελο πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης Αριστεράς, SPD και Πρασίνων, η οποία θα αναλάβει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να οδηγήσει το κρατίδιο σε εκλογές.

Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν σε έναν «μηχανισμό σταθερότητας», όπως τον ονόμασε ο κ. Ράμελο, ο οποίος θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι η ακροδεξιά δεν θα επιχειρήσει να εξαπατήσει εκ νέου το τοπικό Κοινοβούλιο. «Ευχαριστώ ιδιαίτερα το CDU, το SPD, τους Πράσινους αλλά και το κόμμα μου που κατάφεραν να βρουν για αυτό το κρατίδιο από κοινού έναν δημοκρατικό δρόμο μέσα από μια κατάσταση για την οποία ευθύνονται άλλοι», δήλωσε ο κ. Ράμελο.

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο twitter

Ο αντιπρόεδρος του CDU στην Θουριγγία Μάριο Βόιγκτ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Από την πλευρά του SPD, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Βόλφγκανγκ Τίφενζε τόνισε ότι το CDU «ανοίγει το δρόμο για σταθερότητα έως το τέλος του έτους».


Μνήμες από το παρελθόν

Η εκλογή του νέου πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου στη Θουριγγία, ο οποίος με ψήφους από την άκρα δεξιά AfD κατάφερε να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ του, προκάλεσε οργή στη Γερμανία και ξύπνησε μνήμες που ανατρίχιασαν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο .Η ακροδεξιά λαϊκιστική ανάμειξη στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια γίνεται δυστυχώς όλο και πιο συχνή στην Ευρώπη, αλλά η γερμανική πολιτική σκηνή γύρω από το ακροδεξιό Alternative for Germany (AFD) είχε φανεί πολύ πιο επιρρεπής από τις άλλες χώρες κυρίως λόγω της σκοτεινής προϊστορίας.

Αν και το κατ' όνομα φιλελεύθερο FDP έλαβε μόλις το 5% των ψήφων και 5 έδρες στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο, ο Τόμας Κέμεριχ κέρδισε με 45 ψήφους έναντι 44 του Ράμελο, της συμμαχίας Die Linke – SPD – Πρασίνων. Το αποτέλεσμα προκάλεσε σάλο, διότι όλοι οι βουλευτές τουAfD, αν και το κόμμα είχε δηλώσει ανεξάρτητο υποψήφιο για τη θέση του, ψήφισαν για τον Κέμεριχ στον τρίτο γύρο ψηφοφοριών, σπάζοντας το ταμπού που υπήρχε από όλα τα δημοκρατικά κόμματα στηΓερμανία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή της μη συνεργασίας με ακροδεξιά ναζιστικά κόμματα. Μετά την πολιτική κατακραυγή, ο Κέμεριχδήλωσε ότι παραιτείται, με τη θέση του να γίνεται όλο και πιο επισφαλής, αφού η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την απόρριψη του αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις