Κορονοϊός 2020 Ιταλία: Ο νέος ιός «εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Σημείωσε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά έσπευσε να τονίσει πως όταν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός δημιουργούνται προβλήματα.

Παρά τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον κορονοϊό δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για έναν συνολικό συντονισμό από την κυβέρνηση της Ρώμης. Άφησε μόνο να εννοηθεί πως ίσως η κυβέρνηση αν εξαπλωθεί περαιτέρω να επέμβει και να αναλάβει συνολικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες το πρωί της Τρίτης για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι νεκροί του κορονοϊού έχουν φθάσει τους επτά και τα κρούσματα μόλυνσης είναι εκατοντάδες.

Έβδομος νεκρός – Ψάχνουν ακόμα τον "ασθενή μηδέν"

Τη ζωή του έχασε ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση, στην Λομβαρδία ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 7. Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στην βόρειο Ιταλία. Παράλληλα, όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές που να λειτουργούν ως νέες εστίες μετάδοσης.

Οι υπόλοιποι έξι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από το ιογενές στέλεχος Covid-19 και έχασαν τη ζωή τους είναι οι εξής:

  • Αντριάνο Τρεβιζάν, 78 ετών από την Πάντοβα. Πέθανε στις21 Φεβρουαρίου. Βρισκόταν για περίπου 10 ημέρες νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Σκιαβόνια, στην Πάντοβα, με πνευμονία. Αν και δεν είχε ταξιδέψει ποτέ του στην Κίνα, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του εξετάστηκε για τονκοροναϊόκαι βρέθηκε θετικός.
  • Μία γυναίκα 75 ετών, κάτοικος της περιοχής Καζαλπουστερλένγκο, μία από τις κοινότητες στην «κόκκινη ζώνη» της επαρχίας Λοντιτζιάνο.Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου. Εξετάστηκε μετά θάνατον και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.
  • Άντζελα Ντέντι,68 ετώναπό το Τρεσκόρε Κρεμάσκο της Κρεμόνα.Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίουστο νοσοκομείο της Κρέμα. Η κλινική της κατάσταση ήταν εξαιρετικά βεβαρημένη, καθώς ήταν καρκινοπαθής. Λίγο προτού πεθάνει, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της βρέθηκε επίσης θετική στονκορονοϊό.
  • Ένας άνδρας 84 ετώναπό την περιοχή Βίλα ντι Σέριο, πέθανε στο Μπέργκαμο, στο νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης». Είχε διακομιστεί εκεί από το νοσοκομείο του Αλτζάνο Λομπάρντο, σε σοβαρή κατάσταση, συνέπεια των συμπτωμάτων τουκορονοϊού.
  • Ένας άνδρας 88 ετών,ο οποίος γεννήθηκε στο Καζέλε Λάντι, σε ένα χωριό της «κόκκινης ζώνης» ήταν το πέμπτο θύμα του κορονοϊού στην Ιταλία.
  • Μια γυναίκα, κάτοικος της Κρέμα,αγνώστων λοιπών στοιχείων, πέθανε στο νοσοκομείο της Μπρέσια, έχοντας διαγνωστεί με τον κορονοϊό. Ήταν επίσης καρκινοπαθής και νοσηλευόταν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Τη Δευτέρα ο Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.Ωστόσο, χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ του Μιλάνου, που αποτυπώνουν τον πανικό που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα από τα κρούσματα κορονοϊού καθώς οι πολίτες έχουν «αδειάσει» κυριολεκτικά από τρόφιμα πολλά από τα σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις