Κορονοϊός 2020 ΠΟΥ: Την εξέλιξη του νέου ιού σε «ασθένεια Χ» φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που βλέπει την εξάπλωση του Covid-19 να εκτυλίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμβουλος του οργανισμού, η λοιμωξιολόγος καθηγήτρια Μάριον Κούπμανς και καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ερασμος του Ρότερνταμ, προειδοποιεί ότι «η επιδημία COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί στην «ασθένεια Χ».

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News» το 2018 στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού με τους ιογενείς κινδύνους, αποφασίστηκε να προστεθεί ένας ακόμη: η «ασθένεια Χ». Ο όρος αναφερόταν σε μία επιδημία που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία και προκαλείται από άγνωστο έως σήμερα παθογόνο. Η ασθένεια αυτή θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις πανδημίας επιφέροντας το θάνατο ακόμη και 80 χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Covid-19 έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «ασθένειας Χ»: Προκλήθηκε από έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο και έχει ήδη εξαπλωθεί σε 35 χώρες από τη μέρα που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας πριν από περίπου δύο μήνες.

Αισιοδοξία στον ΠΟΥ

Ενθαρρυντική είναι η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία ένα αντιιικό σκεύασμα, το «remdesevir» που χρησιμοποιείται κατά του ιού Έμπολα, φέρεται να έχει αποτελέσματα σε ασθενείς του κορονοιού. Μάλιστα, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciences», στην οποία ανήκει το φάρμακο, αυξήθηκαν χθες σχεδόν κατά 5% ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ,

«Υπάρχει μόνο ένα φάρμακο τώρα που νομίζουμε ότι μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα κι αυτό είναι remdesivir», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπρους Έιλγουορντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόσθεσαν ότι οι κλινικές δοκιμές του remdesivir έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός των επόμενων εβδομάδων. Η εταιρεία Gilead Sciences επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας σε δύο κλινικές δοκιμές για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις