Μέρκελ διάδοχος: Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ανάδειξη του νέου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), καθώς αυτός θα μπορούσε να είναι και ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας. Σημειώνεται πως η εκλογή του νέου αρχηγού περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μετά και την παραίτηση της επικεφαλής του κόμματος της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, της προστατευόμενης της Άνγκελα Μέρκελ. Η Καρενμπάουερ ύστερα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία το 2021 και θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Πλέον οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι τρεις. Οι υποψήφιοι εκπροσωπούν διαφορετικές «σχολές» της σύγχρονης χριστιανοδημοκρατίας στην Γερμανία και καθένας τους φιλοδοξεί να αλλάξει την πορεία του CDU, προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες των Γερμανών και να προσελκύσει ξανά τους απογοητευμένους των τελευταίων ετών. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει στροφή από το κέντρο που τόσο υποστήριζε η Μέρκελ.

Φρίντριχ Μερτς

Ο 64χρονος Φρίντριχ Μερτς, εκλεκτός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει οπαδός του οικονομικού φιλελευθερισμού, των συντηρητικών αξιών, κοινωνικά ενεργός, όχι νεοφιλελεύθερος και πεπεισμένος ευρωπαϊστής. Τον Δεκέμβριο του 2018 έχασε μόλις για λίγες ψήφους από την απερχόμενη, σήμερα, πρόεδρο. Σημειώνεται πως πριν λίγο καιρό αποχώρησε από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρίας Blackrock, προκειμένου να αφοσιωθεί στην πολιτική και να κλείσει το στόμα όλων όσοι τον χαρακτηρίζουν «γεράκι των πολυεθνικών».

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν άφησε αμφιβολίες: «Καταλαβαίνω σωστά, ότι η απάντησή σας στο θέμα του ακροδεξιού ριζοσπαστισμού είναι η αντιμετώπιση των συμμοριών και το κλείσιμο των συνόρων;», τον ρώτησε γερμανός δημοσιογράφος. «Η απάντηση είναι ναι», απάντησε, χωρίς περιστροφές, ο κ. Μερτς. Εξίσου κοφτά απαντά στις ερωτήσεις για την κρίση στην ευρωζώνη: «Το 2015, ήμουν υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Σε ανάλογη περίπτωση, πάλι την ίδια θέση θα έπαιρνα», δηλώνει.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν παύει να διακηρύσσει ότι η απάντηση είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη» και ψέγει την Καγκελάριο για την αδιαφορία της προς τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρωζώνης. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Die Zeit, ο Φρίντριχ Μερτς αγαπά την λέξη «ηγούμαι». Για αυτό ίσως και δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις του έτερου υποψήφιου Άρμιν Λάσετ να δοθεί «ομαδική λύση» στο ζήτημα της ηγεσίας. «Οι ομάδες χρειάζονται αρχηγό», είπε χωρίς περιστροφές.

Άρμιν Λάσετ

Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπόσχεται μάλλον συνέχεια, παρά ανατροπές. Ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στην ιδεολογία της από ό,τι ο κ. Μερτς: «Κάθε μέρα δίνει μάχη για τις φιλελεύθερες, κοινωνικές και συντηρητικές πολιτικές του», δήλωσε για αυτόν ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του.

Οι δυο τους αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα ως δίδυμο, με τον νεότερο της ομάδας να κινείται πιο συντηρητικά από ό,τι ο κ. Λάσετ. Φιλοδοξία τους είναι να καλύψουν όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα στο εσωτερικό του κόμματος. Η εκλογή του αρχηγού άλλωστε δεν θα γίνει από την βάση, αλλά από το συνέδριο – δηλαδή από μερικές εκατοντάδες πρωτοκλασάτα στελέχη.

Νόρμπερτ Ρέτγκεν

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, και υπηρέτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος υπό την Μέρκελ το διάστημα 2009-2012, για να «αναδομηθεί» από την Καγκελάριο, λόγω του χειρισμού της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Ως υποψήφιος, είχε αρνηθεί να δηλώσει ότι θα παραμείνει στο κρατίδιο ακόμη και εάν χάσει, γεγονός που στοίχισε εκλογικά στο CDU – κατόπιν και στον ίδιο. Από τότε ο κ. Ρέτγκεν θεωρείται επικριτής της Καγκελαρίου, αλλά ταυτόχρονα μετριοπαθής φωνή, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας του.

Στην μάχη για την καγκελαρία ωστόσο δεν αποκλείεται να μπει αργότερα και ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος του CDU.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις