Τουρκία Συρία: Τελεσίγραφο στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι η προθεσμία που έχει δώσει στον Μπασάρ αλ Άσαντ, φτάνει στο τέλος της.Η Τουρκία σχεδιάζει να απωθήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου από τα στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχει δημιουργήσει στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, παρά την προώθηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία κυβερνητικών δυνάμεων. Σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι το ζήτημα της χρήσης του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ θα επιλυθεί σύντομα.

Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο και βομβαρδίζει καθημερινά τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες στηρίζοντας την επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Η Τουρκία «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ, υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, θα απωθήσουμε το (συριακό) καθεστώς έξω από τα σύνορα που έχουμε ορίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η προθεσμία που έχουμε δώσει (στο καθεστώς) για να εγκαταλείψει τις ζώνες όπου έχουν περικυκλωθεί τα παρατηρητήριά μας φθάνει στο τέλος της. Σχεδιάζουμε την απελευθέρωση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αυτών των παρατηρητηρίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.


Το πυροβολικό του Ερντογάν σφυροκοπεί θέσεις του Άσαντ

Στην προσπάθειάτου να κερδίσει έδαφος στηζώνη αποκλιμάκωσης (de-escalation zone) σπάζοντας την κατάπαυση πυρός, ο Ερντογάν έχει έρθει αντιμέτωπος με μεγάλο μέτωπο, έχοντας απέναντι του τον συριακό στρατό, τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και τους κουρδικούς θύλακες. Έτσι τώρααντιμετωπίζει τοενδεχόμενο ναείναι ο μεγάλος χαμένος στη μάχη τηςΙντλίμπ.Από τις αρχές του Φεβρουαρίου,Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην επαρχία της Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρίακαι πολλά τουρκικά φυλάκια, τα οποία η Άγκυρα θεωρούσε προστατευμένα από τις συμφωνίες με τον Ρώσο προστάτη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, βρίσκονται περικυκλωμένα στα εδάφη που έχει καταλάβει η Δαμασκός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SYRIAHR)που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, σήμερα μετέδωσε τον βαρύ βομβαρδισμό που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις πυροβολικού και οι φατρίες που αποτελούν τους συμμάχους τους σεστοχευμένες θέσεις των δυνάμεων του Ασαντστο al-Rbay'aat Abu Rasin.Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό πυροβολικό επικέντρωσε τα πυρά στην περιοχή Om Jalud και το χωριό Kharoufiyya, όπου τραυμάτισε μια γυναίκα, ενώ πυροβόλαόπλαστις περιοχές του Manbij που ελέγχονταιαπό συμμάχους του Τουρκικού εκστρατευτικού σώματος χτύπησε θέσειςβόρεια του ποταμού Al-Sajur στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αμφίβολο ότι θα έχουν αποτέλεσμα, εκτός από ψυχολογική πίεση, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδεσμεύσει (ακόμη) δυνάμεις ώστε να κινηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος μετώπου, ιδιαίτερα με την μάχη για τηνΙντλιμπ αμφίρροπη.Στο μεταξύ, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες κατέρρευσαν στα χωριά Khribet Baqra, Sawwan, Bir Zennar, Laqlu, Bir Hasan, Kor Hasan, Qazali και Mab'oujeh στη δυτική ύπαιθρο του Tal Abyada και έχουν υποχωρήσει για ανασύνταξη από τις 23 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις