Κορονοϊός Ιταλία: Στη Βενετία που αυτή την περίοδο έσφυζε από τουρίστες, επικρατεί μια ασυνήθιστη ηρεμία. Η ζωή στην Ιταλία έχει αλλάξει, μετά την έξαρση του κορονοϊού. Στηχώρα, ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 11, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 322. Πολλές πόλεις της βόρειας Ιταλίας μπήκαν σε καραντίνα ελεγχόμενη από την αστυνομία. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία έκλεισαν.

Στη Βενετίαδεν υπάρχει πανικός στην αγορά, μόνο σεβασμός της υγιεινής και αποφυγή περιττών μετακινήσεων. Κάτι τέτοιο είναι χαρακτηριστικό των Βενετών, των κατοίκων μιας πόλης που έχει ζήσει πολλά και που έχει μάθει να επιβιώνει παρά τις πλημμύρες που έχει υποστεί στο παρελθόν. Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο οι εναπομείναντες τουρίστες που φροντίζουν να φωτογραφηθούν μπροστά σε όλα τα αξιοθέατα μόνοι τους, χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων.

Τα μπακάλικα στα στενά δρομάκια εξυπηρετούν τους λιγοστούς πελάτες με χαμηλωμένα τα ρολά και με τους υπαλλήλους να φοράνε γάντια. Στην Λαγκούνα, οι ακυρώσεις έφτασαν το 60%. Την Τρίτη, τελευταία μέρα του καρναβαλιού που έληξε νωρίς, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους της Βενετίας φορώντας μάσκες που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί πριν από αιώνες για την θεραπεία των ασθενών που έπασχαν από πανώλη.

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου υπάρχει άπλετος χώρος. Στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, σε ένα παντοπωλείο υπάρχειμια πινακίδα που προειδοποιεί πως «η επιχείρηση είναι ανοιχτή, χτυπήστε το κουδούνι». Οι πελάτες παραμένουν στο δρόμο περιμένοντας ένα μπουκάλι νερό και ένα σάντουιτς, που σερβίρει από ένα μικρό παραθυράκι, ο υπάλληλος που φοράει γάντια. Η Μόνικα Σοράντσα, πρόεδρος της περιφερειακής Federalberghi, αναφέρει: «Κανείς δεν θέλει να έρθει πλέον στο Βενέτο, κανείς». Στην πρωτεύουσα, οι ακυρώσεις ξεπέρασαν το 60% και το ίδιο ισχύει και στην Πάντοβα.

Η εκκλησία του Αγίου της Πάντοβα είναι σαν νεκρή φύση. Σε ένα μέρος που προσελκύει ετησίως τέσσερα εκατομμύρια προσκυνητές, ο ιερέας Ολίβιο Σβανέρα, επέλεξε να την κρατήσει ανοιχτή. «Μου φαίνεται η πιο κατάλληλη στιγμή για να προσευχηθώ, ζητώντας την σωτηρία πολλών οικογενειών που κινδυνεύουν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις