Κορονοϊός 2020:Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία από την εξάπλωση της επιδημίας στο Ιράν όπου τουλάχιστον 210 άνθρωποι πέθαναν σε διάφορες πόλεις της χώρας, έως το βράδυ της Πέμπτης, μετέδωσε το BBC Persian, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας του Ιράν είπε ότι μέχρι στιγμής 34 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Covid-19 και 388 έχουν μολυνθεί.

Στην Ιταλία, η Πολιτική Προστασία της χώρας έκανε γνωστό ότι τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την επικράτειαείναι, πλέον, 800. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 21. Αναμένεται να συνεδριάσειτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης θα συζητήσουνμέτρα προς στήριξη των 50.000 κατοίκων που βρίσκονται στην απομονωμένη, κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας. Μια πρώτη, έμμεση βοήθεια, θα προβλέπει το «πάγωμα» των λογαριασμών ηλεκτρικού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου, για το επόμενο εξάμηνο.

Διαβάστε: Κορονοϊός: Σε πολύ υψηλό επίπεδο η απειλή, σημειώνει ο ΠΟΥΟπεριφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, προειδοποίησε ότι στην πόλη του Λόντι, υπάρχει μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως τόνισε, οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων είναι πλήρεις, και οι γιατροί βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Δυσκολίες οι οποίες προστίθενται στην καταγγελία των γιατρών και νοσοκόμων που βρίσκονται στην λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», πάντα στην Λομβαρδία. Οι περισσότεροι νοσοκόμοι και θεράποντες ιατροί που της περιοχής έχουν μπει σε καραντίνα και δεν έχουν αντικατασταθεί.Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 6 Μαρτίου με αντικείμενο την επιδημία του κορονοϊού. Στην προηγούμενη έκτακτη συνάντησή τους, για τον ίδιο λόγο, οι υπουργοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Διαβάστε: Κορονοϊός – Aσθενείς: Επανεμφανίζεται η νόσος κι ας έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο


ΠΟΥ: Σε πολύ υψηλό επίπεδο η απειλή

«Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως», στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε. Σε έκθεσή που εκδόθηκε την Παρασκευήο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα. «Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση.

«Θεμελιώδες ως προς τα μέτρα αυτά είναι η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων, η πολύ γρήγορη διάγνωση και η άμεση απομόνωση του κρούσματος, η αυστηρή ιχνηλασία, η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα, καθώς και ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό», τονίζεται. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. «Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε.Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κορονοϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.Στην Κίνα, απ' όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επιδημίες που έχουν σχέση με τον Covid-19 σε αρκετές χώρες, αλλά τα περισσότερα κρούσματα μπορούν ακόμη να αποδίδονται σε γνωστές επαφές ή σε ομάδες κρουσμάτων. Το κλειδί για να περιοριστεί ο κοροναϊός αυτός είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.Αν και ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο της απειλής διεθνώς, δεν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία.

Πανδημία είναι μια κατάσταση κατά την οποία «όλοι οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι», κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν. «Αν επρόκειτο για επιδημία γρίπης, θα μιλούσαμε για πανδημία αλλά στην περίπτωση του νέου κορονοϊού "διαπιστώσαμε ότι με μέτρα ανάσχεσης, το ρεύμα της επιδημίας μπορεί να σταματήσει σημαντικά», δήλωσε.


«Επανεμφανίζεται η νόσος κι ας έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο»

Τελικά οι ασθενείς μολύνονται εκ νέου ή συνεχίζουν να παραμένουν θετικοί ακόμα και αν εξαφανισθούν τα συμπτώματά τους;Σοβαρό ερώτημα προκαλεί το γεγονός ότι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από κινεζικό νοσοκομείο και αλλού μετά την ανάρρωσή τους, διαγιγνώσκονται εκ νέου θετικοί στονκορονοϊό.Αυτό το σύμπτωμα ενδεχομένως, καθιστά δυσκολότερη την ανάσχεση της επιδημίας. Συγκεκριμένα την Τετάρτη, η τοπική κυβέρνηση της Οσάκα στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα εργαζόμενη ως ξεναγός σε τουριστικά λεωφορεία βρέθηκε εκ νέου θετική στον ιόCovid-19. Προηγήθηκαν πληροφορίες, πάντα από την Κίνα- ότι και άλλοι ασθενείς που είχαν αναρρώσει, βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας δήλωσε πωςδεν διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι εκ νέου ασθενείς μεταδίδουν τον ιόκαι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ασθενείς που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον ιό, πιθανόν να νοσήσουν εκ νέου, κατά πολλούς τρόπους. Ένας λόγος είναι οι ασθενείς που βρίσκονται στην ανάρρωση να μην δημιούργησαν αρκετά αντισώματα ώστε να αναπτύξουν ανοσία στον ιό, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται εκ νέου. Άλλος λόγος είναι ότι ο ιός μπορεί να είναι «διφασικός», δηλαδή να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας νέα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες από τις πρώτες περιπτώσεις «αναμόλυνσης» στην Κίνα αποδόθηκαν σε ασυμφωνία των τεστ.

Στις 21 Φεβρουαρίου,ασθενής που είχε λάβει εξιτήριοστην πόλη Τσενγκντού έκανε εισαγωγή εκ νέουστο νοσοκομείο, 10 ημέρες αργότερα, όταν τα τεστ παρακολούθησης της πορείας του βρέθηκαν θετικά. Ο υποδιευθυντής του κέντρου λοιμωδών νόσων στο West China Hospital, δήλωσε στην ότι στα νοσοκομεία εξετάζονται δείγματα εκκρίσεων από την μύτη και τον λαιμό για να αποφασισθεί η έξοδος ή μη των ασθενών, αλλά τα νέα τεστ διαπιστώνουν την παρουσία του ιού στο κατώτερο αναπνευστικό.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο βρετανικό University of East Anglia, που παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη της επιδημίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι παρά το γεγονός ότι ο ασθενής από την Οσάκα υποτροπίασε, είναι επίσης πιθανό ότιο ιός εξακολουθούσε να απελευθερώνεται στον οργανισμό της από την αρχική μόλυνσηκαι ότι δεν είχε εξετασθεί ενδελεχώς πριν λάβει εξιτήριο. Η ασθενής διαγνώσθηκε θετική στο τέλος του Ιανουαρίου και βγήκε από το νοσοκομείο την 1η Φεβρουαρίου, οδηγώντας ορισμένους ειδικούς στην ιδέα ότι η μόλυνση μπορεί να είναι διφασική, όπως ο άνθραξ.

Μελέτη της Journal of the American Medical Association, επί τεσσάρων μελών του ιατρικού προσωπικού που μολύνθηκαν από τον ιό στην πόλη Ουχάν, περιοχή που υπήρξε και το επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρει ότι είναι πιθανόν ορισμένοι ασθενείς που έχουν αναρρώσει, να παραμένουν φορείς ακόμα και αν εκπληρωθούν τα κριτήρια για την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Στην Κίνα για παράδειγμα, οι ασθενείς πρέπει να βρεθούν αρνητικοί στον ιό στα τεστ, να μην εμφανίζουν συμπτώματα και να μην εμφανίζουν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες, πριν κριθεί ότι πρέπει να πάρουν εξιτήριο.

Ο Άλεν Τσενγκ, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών νόσων στο Monash University της Μελβούρνης, δήλωσε ότιδεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς μολύνονται εκ νέου ή παραμένουν θετικοί και αφού εξαφανισθούν τα συμπτώματά τους. Αλλά πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της περίπτωσης της Οσάκα δείχνουν ότι η ασθενής μολύνθηκε εκ νέου.Ο δε υποδιευθυντής του τοπικού κέντρου ελέγχου των λοιμώξεων στην Γκουνγκντόνγκ της νότιας Κίνας, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι το 14% των ασθενών που είχαν αναρρώσει στην επαρχία, βρέθηκαν εκ νέου θετικοί και επέστρεψαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι μία θετική ένδειξη είναι ότι κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν φαίνεται να έχει μολύνει άλλο άτομο. «Αυτό οδηγεί στην αντίληψη… ότι αφού κάποιος μολυνθεί από τον ιό, θα αναπτύξει αντισώματα και στη συνέχεια, αφού αναπτυχθούν αυτά τα αντισώματα, δεν θα είναιδεν θα είναι μεταδοτικός».

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, η Κίνα έχει μέχρι στιγμής δώσει εξιτήριο σε 36.115 ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται στο 46% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα. Εάν το 14% των πιθανοτήτων αναμόλυνσης είναι ακριβές και παραμείνει σταθερό, θα μπορούσε να αποτελέσει ευρύτερο κίνδυνο για την υγεία. «Θα έλεγα ότι το θέμα είναι λιγότερο αν είναι δυνατόν να συμβεί η αναμόλυνση και περισσότερο πόσο συχνά συμβαίνει», δήλωσε ο Αλεν Τσενγκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις