Κορονοϊός Κίνα: Όπως έγινε γνωστό, ο23χρονος Μα Ζιανγκούο, που οδηγούσε ένα φορτηγάκι, αρνήθηκε να σταματήσειστο σημείο ελέγχου στο χωριό Χονγκχέ της επαρχίας Γιουνάν, που συνορεύει με το Βιετνάμ. Οσυνοδηγός του προσπάθησε να αφαιρέσει από το οδόστρωμα τα εμπόδια που δεν του επέτρεπαν να περάσει, σύμφωνα με το τοπικό δικαστήριο. Αξιωματούχος που βιντεοσκοπούσε τη σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον Μα, ο οποίος τον χτύπησε στο στήθος και την κοιλιά.

Στησυνέχεια, ο 23χρονος επιτέθηκε σε άλλον αξιωματούχο που έσπευσε να βοηθήσει τον συνάδελφό του. Και οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους. Το δικαστήριο του Χονγκχέ εκτίμησε ότι ο Μα «δεν υπάκουσε» στις οδηγίες των τοπικών αρχών, «αγνόησε τους νόμους» σχετικά με την επιδημία και διέπραξε ένα «ιδιαιτέρωςειδεχθές» έγκλημα. Ο άνδρας καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από τοπικό δικαστήριο της Κίνας.Στην χώρα, οι αρχές έχουν υιοθετήσει πολλά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.


Έκκληση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Έκκληση απηύθυνε σε όλες τις χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να προμηθευτούν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Όλες οι χώρες θα πρέπει να εξοπλιστούν με οξύμετρα και συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης», προειδοποίησε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν πληγεί από την πιο σοβαρή μορφή της covid-19». Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 έχουν χάσει της ζωή τους και πάνω από 89.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πλέον οι πληττόμενες χώρες ανέρχονται σε 60.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε πως μεταξύ των 45.000 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό στην Κίνα ως τις 24 Φεβρουαρίου, μόνο το 2,1% ήταν κάτω των 20 ετών. Ο οργανισμός υπενθύμισε ότι τα συμπτώματα είναι ήπια στους περισσότερους ασθενείς, σοβαρά για το 14% (δηλαδή πνευμονίες) και μόνο το 5% όσων νοσούν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους, ανακοίνωσε πως είναι αδύνατον να προβλέψουμε που θα εξαπλωθεί η επιδημία. Σημείωσε πως οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να ηρεμήσουν και να δουν την πραγματικότητα: «Πρέπει να παραμείνουμε λογικοί. Ο παραλογισμός δεν βοηθά. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα γεγονότα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις