Μεταναστευτικό πρόβλημα: Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα». Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 [τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και του ανέφερε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ερντογάν: "Ελλάδα, άνοιξε τα σύνορα, οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν!"

Την Παρασκευή, το Ερντογάν είχε ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον».

Τι «παζαρεύει» η Τουρκία

Σύμφωνα με τον phlenews.gr, το τουρκικό ΥΠΕΞ απέστειλε έγγραφο οδηγιών προς τις τουρκικές πρεσβείες, στα κράτη της Ε.Ε., ζητώντας να θέσουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε λίφτινγκ της ευρωτουρκικής Δήλωσης (σ.σ. συμφωνίας) του 2016 και αφορούν ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε., επενδύοντας παράλληλα σε επικαιροποίηση των διεκδικήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων αλλά και για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας, κάτι που προϋποθέτει ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Προσφυγικό: Σεμπάστιαν Κουρτς: Aλληλεγγύη και υποστήριξη στην Ελλάδα – Όχι αδυναμία απέναντι στην Τουρκία

Το εσωτερικό έγγραφο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ζητά από τις πρεσβείες της χώρας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να καταστήσουν σαφείς τις εξής θέσεις της Άγκυρας:

H Τουρκία βρίσκεται «στα όριά της» και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στους τεράστιους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί στο έδαφός της, ισχυρίζεται το έγγραφο, αναπτύσσοντας την τουρκική επιχειρηματολογία και προλειαίνοντας το έδαφος των απαιτήσεων που ακολουθούν. Έχει δαπανήσει 40 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού εγγράφου.

Τούρκος υπουργός Εσωτερικών: "Η Ελλάδα πήρε 10 φορές παραπάνω χρήματα για τους πρόσφυγες"

Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο ισόποσα πακέτα στήριξης, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκαστο. Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, η Ε.Ε. δεν έχει καν διαθέσει το ήμισυ των κονδυλίων επί των οποίων δεσμεύτηκε προς την Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι απαιτείται νέο «ουσιαστικό πακέτο» στήριξης της προσπάθειας φιλοξενίας των προσφύγων, φωτογραφίζοντας ποσά πολύ υψηλότερα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αριθμούς.
Η Ε.Ε. οφείλει –σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο– να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, του Μαρτίου 2016 σε τρία κυρίως επίπεδα:

1. «Επανενεργοποίηση» της ενταξιακής της διαδικασίας, με το ξεπάγωμα «σε πρώτη φάση» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Πρόκειται για πέντε από τα έξι διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αίτημα της Τουρκίας προσκρούει σε ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. που κατέστησε σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, υπό το φως της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.2. Επίσης στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής Δήλωσης του Μαρτίου 2016, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τη θετική υποδοχή των εργασιών για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της υποψήφιας χώρας, κάτι που όπως λέει οφείλει να προωθήσει η Ε.Ε., άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα διατηρεί κλειστά τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση, στη βασική της μορφή έναντι όλων των κρατών-μελών, ως οφείλει.

3. Άρση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους, με «πολιτική απόφαση» της Ε.Ε. και με αφετηρία το πρότυπο που ακολουθήθηκε στη συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για παροχή διευκολύνσεων σε επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους πολίτες, η Ε.Ε. έθεσε οδικό χάρτη προς την Τουρκία, ο οποίος περιλαμβάνει 72 προϋποθέσεις, 6 εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Στις εν λόγω ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας περιλαμβάνονται η άρνησή της να συνεργαστεί στον δικαστικό τομέα με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράτυπων Μεταναστών… που η ίδια στέλνει στην Κύπρο.

Πέραν των πιο πάνω ευρωπαϊκών αιτημάτων της, η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε. και στήριξη στο ζήτημα της Συρίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις