Κορονοϊός Ιταλία: Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η φονική επιδημία στη γειτονική χώρα, υποχρεώνοντας τονΙταλόπρωθυπουργό,Τζουζέπε Κόντε, να δηλώνει πωςόλη η Ιταλία θα αποτελέσει «Κόκκινη Ζώνη»και ότι η κυβέρνησή τουυιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του επικίνδυνου ιού.Η μετακίνηση του πληθυσμού θα περιοριστεί σε όλη την χώρα, πρόσθεσε.Η Ιταλία γίνεται, λοιπόν,μια «προστατευόμενη περιοχή»,αν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες απαγορεύονται οι μετακινήσεις. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», προειδοποίησε ο Τζουζέπε Κόντε.Όπως είπε, τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020.«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» , υπογράμμισε ο Κόντε, ο οποίος εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α' Εθνικής κατηγορίας. Παράλληλα, μέχρι τις 3 Απριλίου θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ιταλία: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης – Ίσως νοσήσει το 60% του πληθυσμού


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Σύμφωνα μα τις ιταλικές αρχές , συνολικά, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 7.985 πολίτες. Σε σχέση με την Δευτέρα, διαγνώσθηκαν 1.598 νέοι ασθενείς. Οι νεκροί είναι 463. Ενενήντα επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε μια ημέρα. Μέχρι τώρα, όμως, 724 ασθενείς έχουν ιαθεί.Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στόχος της απόφασης είναι να μην παρακινούνται, ιδίως οι νέοι, με ειδικές προσφορές, να πηγαίνουν για σκι, έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων όλης της χώρας θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τις 3 Απριλίου. Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν εκατό χιλιάδες χάρτινες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.Η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από δυο εβδομάδες, ο 38χρονος Ματία, από την περιοχή του Κοντόνιο, άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Πρόκειται για τον «ασθενή ένα», ο οποίος είχε μεταδώσει τον ιό σε περίπου δεκαπέντε ανθρώπους.

Διαβάστε: Κορονοϊός: Η απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Αναστολή πτήσεων

Την απαγόρευση όλων των πτήσεων από και προς Βόρεια Ιταλία ως μέτρο πρόληψης από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνοςανεξέλεγκτης εξάπλωσης της φονικής επιδημίας στη γειτονική χώρα, όπου ίσως νοσήσει το 60% του πληθυσμού.Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ηΥπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19 την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία».

«Η σχετική NOTAM ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto). Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας. Από την πλευρά της, ηελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο από την Δευτέρα 9 Μαρτίου, έως και τις 23 Μαρτίου, από και προς τη Βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊούτην προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020 Ιταλία: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς Βόρεια ΙταλίαΚρίσιμες είναι για το σύστημα υγείας αλλά και για τους ίδιους τους Ιταλούς οι επόμενες 8 ημέρες για τη διάδοση του ιού. Μάλιστα, ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, ζητά μέσω της La Stampa από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο ίδιος τόνισε πως αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ωστόσο, εκτιμά ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής». Το δημοσίευμα που συνόδευε τις δηλώσεις Ριτσάρντι ανέφερε πως αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορονοϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Διαβάστε: Κορονοϊός: Αλήθειες και ψέματα – Μία απάντηση στον Σταμάτη Κρανουνάκη


Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα: «Με το παραμικρό σύμπτωμα, μένουμε σπίτι», τονίζουν οι επιστήμονες


Εξεγέρσεις στις ιταλικές φυλακές

Έξι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία και δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή, καθώς η αναταραχή επεκτείνεται στις ιταλικές φυλακές αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων Φραντσέσκο Μπαζεντίνι δήλωσε πως τρεις έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μοδένα και τρεις άλλοι αφού μεταφέρθηκαν απ' αυτή τη φυλακή.«Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπαζεντίνι. Βίντεο που μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλεόραση έδειχναν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έξω από τη φυλακή, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές.Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων Sappe ανακοίνωσε πως δύο δεσμοφύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στη Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.Με έκτακτο διάταγμα, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


ΠΟΥ: Πολύ πραγματική η απειλή μιας πανδημίας

Από την πλευρά του, ογενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κορονοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».«Τώρα που ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Πάνω από 500 νεκροί στην Ευρώπη

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, το όριο των 500 θανάτων που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό, με τους 97 νέους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ιταλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του Covid-19, η Ιταλία, κατέγραψε 97 θανάτους μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που ανεβάζει στους 463 τους νεκρούς από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 511 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας: 463 στην Ιταλία, 21 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 4 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σήμερα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως, οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική. Οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια-Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί). Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.