Κορονοϊός 2020 Ιταλία: Με φόντο την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει πανδημία την εξάπλωση του φονικού ιού, εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στη γειτονική χώρα, όπου 196 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μια ημέρα, με αποτέλεσμα οι νεκροί την Τετάρτη ναανέρχονται, πλέον, σε 827. Μέσα σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.313 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462επιβεβαιωμένεςπεριπτώσεις. 1.028 πολίτες παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι σήμερα 1.045 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.Μόνο στη Λομβαρδία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 1.500 κρούσματα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα σήμανε και πάλι συναγερμό.«Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορονοϊούμόνον στην Λομβαρδία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ιταλία: «Είμαι στο σπίτι από τις 21 Φεβρουαρίου – η χώρα ζει δραματικές στιγμές»


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Κορονοϊός Ιταλία: Είναι σαν να βλέπεις ταινία επιστημονικής φαντασίας

Ο Αλμπέρτο Τσίριο, περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο (Πεδεμόντιο), ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού.Ο Τσίριο θεωρεί ότι πρέπει να διακοπεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο κάποιες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο αίτημα προβάλλουν με έμφαση ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, και του Βένετο Λούκα Τζάια.Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, εξετάζει την δυνατότητα να ληφθούν – σχετικά σύντομα – νέα, πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης για τις περιοχές της Λομβαρδίας, Βένετο και Πεδεμόντιο.

Ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί πρακτικά σε καραντίνα, που συνοδεύεται από άμεσους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών: στρατιωτική αστυνομία, υπάλληλοι υγείας και άλλες Αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλους αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν ταξιδεύει χωρίς ειδική άδεια. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, δημόσιοι χώροι όπως σινεμά, μουσεία και θέατρα έχουν βάλει λουκέτο και οι συνήθως πολύβουοι χώροι όπως οι πλατείες των πόλεων είναι άδειες καθώς ο κόσμος μένει στο σπίτι του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε,ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό.«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, η ιταλική κυβέρνηση θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα πρώτα 12 από τα συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Διαβάστε: Κορονοϊός Μητσοτάκης: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται»


Tο απολυμαντικό διάλυμα που έχει γίνει ανάρπαστο και σχεδόν δυσεύρετο

Από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, το όνομα της «Αμουκίνα» (Amuchina – του απολυμαντικού διαλύματος που κυκλοφορεί κατά κόρον στην Ιταλία) βρίσκεται στο στόμα και φυσικά στα χέρια καθενός κι ενίοτε σπανίζει στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι Ιταλοί σπεύδουν να το αποκτήσουν-και μάλιστα σε ποσότητες.Ωστόσο, το δημοφιλές απολυμαντικό, με βάση τον υποχλωρίτη του νατρίου, είναι συνώνυμο της καθαριότητας και της υγείας και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάρπαστο. Η «Αμουκίνα» έγινε για πρώτη φορά αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικής και δημόσιας υγιεινής στη δεκαετία του 1960, όταν είχαν ξεσπάσει διαδοχικές επιδημίες χολέρας στη νότια Ιταλία.

Αποτέλεσμα της διαδεδομένης χρήσης του ήταν ότι ήδη από τις αρχές του 1980 η Amuchina είχε γίνει το πρώτο και κύριο προϊόν για την απολύμανση του νερού, των φρούτων και λαχανικών.Αλλά για την απολύμανση του νερού, η χρήση της Amuchina ήταν ευρεία και κατά τη δεκαετία του 1930 και συσχετίσθηκε άρρηκτα με την καταπολέμηση μίας ασθένειας που όχι μόνον στην Ιταλία αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες προκάλεσε ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές καταστροφές: την φυματίωση. Όπως αναφέρει άλλωστε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία που την παράγει, θρυλείται πως το όνομά της πηγάζει από τον βάκιλλο του Κοχ, το Mycobacterium tuberculosis, που προκαλεί τη φυματίωση.Το προϊόν είχε αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ήδη από το 1923, μετά την ανακάλυψη των θαυματουργών ιδιοτήτων του υποχλωρίτη του νατρίου, όταν διαλύεται μέσα στο νερό, από τον μηχανικό Ορόντσιο Ντενόρα από την Απουλήια, ο οποίος κατόπιν πούλησε την ‘πατέντα’ του προϊόντος.Η ευρεία παραγωγή της Amuchina ξεκίνησε στη Γένοβα στα χρόνια του 1930, ενώ το 1948 ο Πιέτρο Τζαβότο αγόρασε τη μάρκα από την Eridania και μετέφερε την παραγωγή στη Μπουζάλα της Γένοβας. Χάρη στην εμπνευσμένη διαχείριση του προϊόντος από τον Τζαβότο και τον γιό του Τζόρτζο, η χρήση του διαλύματος υποχλωρικού νατρίου επεκτάθηκε και στην απολύμανση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης.

Το 2000 η ετικέτα της Amuchina αγοράσθηκε από την φαρμακοβιομηχανία Acraf της Ρώμης, θυγατρική του ομίλου Angelini, που μόνο από το προϊόν αυτό το 2019 είχε κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατομμυρίωνευρώ, χάρη στην επέκταση των εφαρμογών της και στις γέλες για τα χέρια – δηλαδήστο προϊόν που εξαφανίζεται από τα ράφια εν ριπή οφθαλμού τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα, ο αριθμός των 42 εκατομμυρίωνπωλήσεων του προϊόντος gel, σύμφωνα με τα στοιχεία της Acraf, αναμένεται λόγω του κορονοϊού και της αυξημένης ζήτησης να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.

Παρά την πρόσκαιρη κάμψη των πωλήσεων του κύριου αποστειρωτικού διαλύματος, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και για την απολύμανση των φρούτων και λαχανικών για τις έγκυες γυναίκες που είναι αρνητικές στην τοξοπλάσμωση (πτώση που οφείλεται κυρίως στη διάδοση της χρήσης του δισανθρακικού νατρίου), ο κορονοϊός και η κρίση που η επιδημία έχει προκαλέσει, σύντομα αναμένεται να επαναφέρει την Amuchina στην κορυφή της αγοράς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις