Κορονοϊός Τουρκία: Δραστικά μέτρα ανακοίνωσε η γείτονα χώρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ανακοινώνοντας παράλληλα το δεύτερο ασθενή της. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε τον δεύτερο άνθρωπο που νόσησε με Covid-19 λέγοντας πως ανήκει στον κύκλο του πρώτου ασθενούς. Σημειώνεται πως, η Τουρκία ανακοίνωσε τον πρώτο ασθενή της την Τετάρτη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διατυπώνουν αμφιβολίες αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για απόκρυψη των πραγματικών περιστατικών.

Τονίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε εκφράσει την ανησυχία του «για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει κρούσματα». Δεδομένου, όπως σημείωνε, ότι «στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς», θεωρώντας «απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα».

Συνέστησε σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες «να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν τη στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία)».

Τα μέτρα στην Τουρκία

Έκπληξη προκαλούν τα αυστηρά μέτρα που αποφασιστήκαν στην Τουρκία, τα οποία αποφασίστηκαν την Πέμπτη μετά από την ανακοίνωση ενός μόνο κρούσματος. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης, αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους. Συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.