Προσφυγικό Τουρκία: Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη η επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τριμερής συνάντηση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Κεντρικό θέμα της συνομιλίας των τριών ηγετών θα είναι, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, υπό το φως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» σημειώνει πως στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μέρκελ- Μακρόν, θα συζητηθούν –πέραν του μεταναστευτικού- οι σχέσεις ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και η προσφυγική κρίση στο Ιντλίπ της Συρίας. Είναι σαφές πως ο Τούρκος πρόεδρος βάζει στο τραπέζι εκτός από την μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από τις Βρυξέλλες και τις αυτόνομες προσφυγικές ζώνες στα σύνορα της χώρας του με την Συρία και την νέα τελωνειακή ένωση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, ενώ φέρεται να ζητάει ακόμα και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις Συνόδους κορυφής της ΕΕ!

Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, πάντως, εξαρτάται απολύτως με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα να ανησυχεί για όλα τα σενάρια, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση τόσο στη Συρία, όσο και στο εσωτερικό της χώρας του.

Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, παρά το ότι η προσοχή φαίνεται να είναι στραμμένη στις σοβαρές επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, μέσα στην εβδομάδα, με τα πολεμικά της αεροσκάφη να πραγματοποιούν υπερπτήση σε κατοικημένη περιοχή στον Έβρο σε ύψος 500 ποδιών αλλά και το επεισόδιο με την Τουρκική ακταιωρό στην Κω ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού, αφού όπως έλεγαν στελέχη του Πενταγώνου, ειδικά οι υπερπτήσεις στον Έβρο αποτελούν ποιοτική κλιμάκωση τόσο για το σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η υπέρπτηση όσο και για το ύψος στο οποίο πέταξαν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» και επεσήμανεότι «η ετοιμότητά μας που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «επιχείρησε να μας θέσει προ τετελεσμένων και στον Έβρο, αλλά η αντίδρασή μας υπήρξε σθεναρή και ισχυρή». Ως προς την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα της «ανερυθρίαστης προθυμίας της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αθώους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη», με την Άγκυρα να επιλέγει να χρησιμοποιήσει το χαρτί του Μεταναστευτικού θεωρώντας ότι είναι το μόνο ώστε να ασκήσει ικανή πίεση στην ΕΕ, αλλά και να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της.