Κορονοϊός Τουρκία:Τον πρώτο θάνατο στην Τουρκία από τον Covid-19, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου 2020,ο υπουργός Υγείας της χώρας,Φαχρετίν Κότζα.«Χάσαμε τον πρώτο ασθενή στην μάχη μας κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Κότζα. Ήταν ένας 89χρονος άνδρας, τόνισε.Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της από τον κορονοϊό, μόλις την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της Τουρκίας εντόπισαν 93 υπόπτους που έκαναν «αβάσιμες και προκλητικές»αναρτήσεις στα social media σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και έχουν συλλάβει 19 εξ αυτών, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή αφού η Άγκυρα αποφάσισε να κλείσει τα καφέ, τα κέντρα άθλησης και διασκέδασης, ανέστειλε τις προσευχές στα τεμένη και επέκτεινε την απαγόρευση ταξιδίων σε 20 χώρες προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας covid-19.Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σε social media έγιναν αναρτήσεις που στοχοποιούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους και προκαλούσαν πανικό και φόβο στους πολίτες υπονοώντας ότι ο ιός SARS-CoV-2 είναι ευρέως διαδεδομένος στην Τουρκία και ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα. «Δεκαεννέα από τους υπόπτους αυτούς συνελήφθησαν και συνεχίζεται η διαδικασία για τη σύλληψη άλλων που έχουν ταυτοποιηθεί», τόνισε η σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι τογραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους από εννέα ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να το κάνουν,με την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά την άφιξή τους στην Τουρκία θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών,απαγορεύοντας την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης.Επίσης, η ΕΕ θα συντονίσειτην επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. (Διαβάστε αναλυτικά).Την ίδια ώρα,πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τη στάση τους και επιβάλλουν το έσχατο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όχι καθολικής αλλά για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό, λόγω της μη συμμόρφωσης των πολιτών με τα ήδη αυστηρά μέτρα. (Διαβάστε αναλυτικά).