Κορονοϊός ζώα: Σύμφωνα με τη New York Post, πρόκειται για ένα Πομεράνιαν, ηλικίας 17 ετών, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει αναρρώσει και μάλιστα είχε επιστρέψει στο σπίτι του και στην ιδιοκτήτριά του. Ωστόσο, η 60χρονη, στην οποία ανήκε ο σκύλος, ενημέρωσε τις Αρχές ότι ο σκύλος πέθανε στις 16 Μαρτίου, αλλά δεν επέτρεψε να κάνουν νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Ο σκύλος βρισκόταν σε καραντίνα από τις 26 Φεβρουαρίου και επέστρεψε στο σπίτι του το Σάββατο. Τελευταία φορά που του έγινε τεστ για τον νέο ιό ήταν στις 12 Μαρτίου, όπου και βγήκε αρνητικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια είχε αναρρώσει από κορονοϊό. Ο σκύλος ουδέποτε νόσησε ενώ ήταν σε καραντίνα για 15 ημέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καμία ένδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς νοσούν ή είναι φορείς κορονοϊου (covid-19).

Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε η γαλλική οργάνωση υγείας Anses, υπογραμμίζοντας πως είναι και «λίγες οι πιθανότητες» να περνά ο ιός από τον άνθρωπο στα ζώα. Ενώπιον αυτής της πιθανότητας, η Anses συγκρότησε μία ομάδα από ειδικούς για να μελετήσουν την υπόθεση τούτη και μέσω αυτής και να εξετάσουν εάν υπάρχει πιθανότητα να περάσει ο ιός μέσω της τροφικής αλυσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος.

«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του ιού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses.

Μολονότι ο SARS CoV-2 αναμφίβολα δημιουργήθηκε στις νυκτερίδες πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και στη συνέχεια διαδοθεί στον άνθρωπο, το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωϊκό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Προς επίρρωση της απόφανσής τους επικαλούνται το γεγονός ότι «κανείς ιός» της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορονοϊού δεν έχει εντοπισθεί ποτέ σε κάποιο κατοικίδιο ζώο.

Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, μόνη η παρουσία τούτη δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή κι άλλων ερευνών προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν κι επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως ο εντοπισμός του ιού στη ρινική κοιλότητα και τα αυτιά του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί αυτή καθαυτή απόδειξη πως έχει προσβληθεί το ζώο, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα μίας «παθητικής μόλυνσής του» (δηλ. να ζει ο ιός μέσα σ' έναν βλεννογόνο χωρίς όμως να πολλαπλασιάζεται). Μολαταύτα κι εκείνοι εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις