Κορονοϊός Ιταλία: Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του COVID-19. Στα νοσοκομεία του Μπέργκαμο, οι γιατροί και οι νοσοκόμες εργάζονται μέρα και νύχτα με εξαντλητικές βάρδιες για να μπορούν να περιθάλψουν τους πολλούς ασθενείς που φθάνουν όλες τις ώρες από τις γύρω περιοχές.

Φυσικά δεν υπάρχουν κρεβάτια και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ενώ δυστυχώς η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία είναι ανέφικτη αφού όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας της περιοχής είναι γεμάτες. Κυριολεκτικά χρησιμοποιείται κάθε ελεύθερος χώρος στο νοσοκομείο, μικρός ή μεγάλος για να νοσηλευθούν οι αμέτρητοι ασθενείς του κορονοϊού που ώρα με την ώρα πολλαπλασιάζονται δραματικά.

Στο ανατριχιαστικό βίντεο που τραβήχτηκε από μια νοσοκόμα στην πολυκλινική του Αγίου Μάρκου, αυτό που με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζει με χώρο εντατικής φροντίδας, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην μένουν ασθενείς χωρίς θεραπεία.

Η πολυκλινική, όπως αποκαλύπτεται στο βίντεο, αντιμετωπίζει πολλούς ασθενείς με Covid-19 ακόμη και με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ευγνωμοσύνη των πολιτών για το έργο γιατρών και νοσηλευτών εκφράστηκε με ένα πανό που αναρτήθηκε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου: «Είστε οι ήρωές μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους γύρω δήμους προωθείται πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση δωρεών, με τίτλο "Ας αναπνεύσουμε στο νοσοκομείο San Marco!" προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες C-PAP που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της πνευμονίας του κορονοϊού επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος επιτίθεται στους πνεύμονες, στέλνοντας τους ασθενείς σε σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Η εντατική έχει καταρρεύσει

Πριν λίγες μέρες ο Dr. Daniele Macchini που εργάζεται στο νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni του Μπέργκαμο περιέγραφε την κατάσταση με τον κοροναϊό ως ένα «τσουνάμι που μας έχει παρασύρει όλους». Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, ο γιατρός μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook περιγράφει λεπτομερώς τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει… Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει», λέει ο γιατρός.

Κλαίνε οι νοσοκόμες – Δεν υπάρχουν βάρδιες

«Οι νοσοκόμες κλαίνε επειδή δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους και οι ζωτικές παράμετροι πολλών ασθενών ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ένα ήδη γραμμένο πεπρωμένο. Δεν υπάρχουν πλέον βάρδιες, περισσότερες ώρες. Η κοινωνική ζωή αναστάλθηκε για εμάς. Δεν βλέπουμε πλέον τις οικογένειές μας από φόβο ότι θα τους μολύνουμε. Μερικοί από εμάς έχουν ήδη μολυνθεί παρά τα πρωτόκολλα», υποστηρίζει.

«Κάντε λοιπόν υπομονή, και μην πάτε στο θέατρο, στο μουσείο ή το γυμναστήριο. Προσπαθήστε να λυπηθείτε τους χιλιάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να χαθούν εξαιτίας σας» συστήνει ο Macchini.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις