Κορονοϊός Αλβανία: Κλιμάκωση των ειδικών μέτρων εξάπλωσης του κορονοϊού στην γειτονική Αλβανία με την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε στην εφαρμογή του ακραίου αυτού μέτρου εκτιμώντας ότι δεν καταγράφεται η απαιτούμενη κοινωνική πειθαρχία στα μέτρα πρόληψης που αφορούν τις μετακινήσεις προσώπων

Σύμφωνα με όσε μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η κυβέρνηση της Αλβανίας προχώρησε σήμερα, στην ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, ώστε να επιβάλλει καθεστώς στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες, ώστε να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες της χώρας αγνόησαν τα προηγούμενα μέτρα κατά του COVID-19». Το καθεστώς στρατιωτικού νόμο είναι δυνατόν να παραταθεί εφόσον δεν επιφέρει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα

Με βάση τα στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου «περίπου 120.000 Αλβανοί επέστρεψαν από την Ιταλία (η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στον κόσμο από τον κορονοϊό) πριν από τη διακοπή της αεροπορικής και θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, πριν από 12 ημέρες».


Από την τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα

Θυμίζουμε ότι ήδη εδώ και μία εβδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει ανακοινώσει πως η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις, με τις χώρες που συνορεύει δηλαδή την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, την Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο. Έτσι από τα συνοριακά φυλάκια επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των εμπορευμάτων.

Αντίστοιχα από την πλευρά της Ελλάδας έχει αποφασιστεί στο πρώτο κύμα των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.