Κορονοϊός Πεντάγωνο: Η πανδημία του κορονοϊού, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έως τον Ιούλιο. Αυτό δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα είναι τα σχέδια που εκπονούνται στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια που μπορεί να έχει η πανδημία σημείωσε πως «νομίζω ότι πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για αυτό, για μια διάρκεια λίγων μηνών, το λιγότερο, και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να το κάνουμε». Πρόσθεσε μάλιστα πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, σε μια περίοδο μηνών, θα τα καταφέρουμε».

(O Μάρκ Μίλει, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ)

Πιο συγκεκριμένος όμως στις εκτιμήσεις του ήταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάρκ Μίλει. Πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ υποστήριξε – στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης- πως «αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η επιδημία, λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα από την εμπειρία άλλων χωρών, που μπορεί να εφαρμόζονται ή όχι στις ΗΠΑ, η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Ιούλιο». Μάλιστα ο αμερικανός επιτελάρχης δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας πως «όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό χάος σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

Αυτά την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ, η πανδημία έχει οδηγήσει στον θάνατο 600 ανθρώπους με περισσότερα από 44.000 κρούσματασύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τα κρούσματα στην χώρα σε σχετικά μαζική κλίμακα άρχισαν να εμφανίζονται στις 24 Ιανουαρίου, ενώ τώρα η πανδημία θεωρείται ότι ολοένα και οξύνεται. Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην χώρα για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Ιδίως μετά την δημοσιοποίηση των σκέψεων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, που δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ξανά την οικονομία της χώρας, ακόμη και σε συνθήκες επέκτασης της πανδημίας. Επίσης σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας προετοιμαζόμενες για κύμα αύξησης των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις