Βρετανία – Κορονοϊός: Έχοντας μπει στον αγώνα ταχύτητα με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο στην αρχή και αλλάζοντας στη συνέχεια πορεία πλεύσης, η κυβέρνση λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα. Έγκαιρα οΗλίας Μόσιαλος μιλώντας για τη "θεωρία της αγέλης" είχε πει ότιτο Ηνωμένο Βασίλειο έχει οκτώ εβδομάδες για να εντοπίσει τη διασπορά.Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει ξεχωριστή πορεία, χωρίς να γνωρίζουμε με καμιά βεβαιότητα αν η προσέγγιση θα αποδώσει ή θα τζογάρει με την υγεία του κόσμου.

Η βρετανική κυβέρνηση στην αρχή της έντασης είχε επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ή συναντήσεων και το κλείσιμο σχολείων θα ήταν αποτελεσματικάγια την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.Την ίδια ώρα που η Ιρλανδία και η Σκωτία, που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λάμβανανπολύ πιο δραστικά μέτρα, όμοια με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Καθυστέρησε εν ολίγοιςαδικαιολόγητα στη λήψη απαραίτητων αποφάσεων όπως το κλείσιμο μπαρ, καταστημάτων εστίασης και άλλων χώρων που συνωστίζεται κόσμος, τον περιορισμό πτήσεων και μετακινήσεων και άλλα μέτρα που έχουν υιοθετήσει όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. Με το επιχείρημα (!)ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους με νέους κανόνες για περισσότερο από τρεις μήνες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει.Χθες ανακοίνωσε ότιθα εγκαταστήσει 4.000 νοσοκομειακές κλίνες σε ένα συνεδριακό κέντρο στο Λονδίνο.«Θα ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα ένα νέο νοσοκομείο, προσωρινό (…) στο ExCeL Centre στο Λονδίνο» δήλωσε ο υπουργός ΥγείαςΜατ Χάνκοκ.«Θα περιλαμβάνει δύο νοσοκομειακές υπηρεσίες, 2000 προσώπων η κάθε μία».

Το άνοιγμα του νέου νοσοκομείου, που θα διευθύνει η βρετανική αρχή δημόσιας υγείας (NHS) με τη βοήθεια του στρατού, στοχεύει στο να «διασφαλίσει ότι έχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες προκειμένου όλοι οι πολίτες να λάβουν την αναγκαία στήριξη», διευκρίνισε ο υπουργός.Η Βρετανία καταμετρά ήδη 422 νεκρούς και 8.077 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Η τάση έχει ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας τα βρετανικά νοσοκομεία και με τον κίνδυνο ενός σεναρίου όπως στην Ιταλία να ελλοχεύει.