Κορονοϊός Ιράν: Όπως επισήμανε ο Ραμπιέι,ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες που εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές για την αναχαίτιση της επιδημίας. «Δυστυχώς, ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της (ιρανικής) Πρωτοχρονιάς… Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού», ανέφερε.

«Όλα τα ταξίδια μεταξύ των πόλεων απαγορεύονται και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη»,συμπλήρωσε. Το Ιράν μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα του νέου κορονοϊού από την αρχή της επιδημίας και 2.077 θανάτους. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Φεβρουαρίου και ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό.


Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων.Στα 49 του χρόνια, ο Πάρβιζ Σαντέγκι μοιάζει 70. Ανακουφισμένος, αλλά εξαντλημένος, αυτός ο διαβητικός Ιρανός βγαίνει από φαρμακείο της Τεχεράνης εφοδιασμένος με την πολύτιμη ινσουλίνη του. Από τις 6 το πρωί πέρασε τα πάνδεινα για να βρει το φάρμακό του εξαιτίας του κορονοϊού.

«Γύρισα όλη την Τεχεράνη για να αγοράσω τρεις δόσεις», δήλωσε στο AFP ο άνεργος εργάτης, που προσπαθούσε επί μία εβδομάδα να βρει την ινσουλίνη του. Για να επιβιώσει χρειάσθηκε να δανεισθεί μία δόση από έναν γνωστό του και τώρα είναι υποχρεωμένος να του δώσει την μία από τις τρεις που βρήκε. Καθώς η επιδημία του ιού Covid-19 εξαπλώνεται στο Ιράν, πολλοί Ιρανοί βρίσκονται πιασμένοι στην παγίδα της έλλειψης φαρμάκων, που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες εφαρμόσθηκαν εκ νέου μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά ( φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Όμως, στην πράξη, υπόκεινται στα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα, αφού οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν να αρνηθούν μία συναλλαγή με το Ιράν, όποιο και να είναι το είδος του προϊόντος, παρά να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ.


Δελτίο στα φάρμακα από την Τεχεράνη

Απέναντι στην μείωση των εισαγωγών φαρμάκων, η Τεχεράνη έχει επιβάλει δελτίο. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη των τιμών. Τα σκευάσματα για τον διαβήτη, τον καρκίνο, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την μεσογειακή αναιμία (γενετική νόσο πολύ διαδεδομένη στο Ιράν), αλλά και για άλλες ασθένειες, βρίσκονται σε έλλειψη. Εδώ και λίγους μήνες, νεαρή Ιρανή, που έπασχε από φοβερή ασθένεια του δέρματος, από πομφολυγώδη επιδερμόλυση (epidermolysis bullosa), πέθανε εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων επιδέσμων.

Το Ιράν παράγει σήμερα το 97% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην χώρα, δηλώνει ικανοποιημένος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Όμως η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην εισαγωγή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή τους. «Εδώ και έναν χρόνο αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην εισαγωγή φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες εξαιτίας των κυρώσεων», λέει.

Στο κέντρο της Τεχεράνης, το φαρμακείο «13 Aban» δέχεται καθημερινά πραγματική επίθεση από τους ασθενείς. Επί ώρες, δεκάδες άνθρωποι συχνά ηλικιωμένοι, περιμένουν σε χαώδεις ουρές που καταλήγουν σε αγχωμένους φαρμακοποιούς. Ειδικευμένο στις σπάνιες νόσους, αυτό το κρατικό φαρμακείο επιδοτεί ορισμένα φάρμακα για να διευκολύνει την πρόσβαση.

Ο συνταξιούχος Μοχάμαντ Αμινιάν βγαίνει από το κρατικό φαρμακείο με την ινσουλίνη που χρειάζεται η διαβητική σύζυγός του. Αναγνωρίζει ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς ινσουλίνη σε άλλα φαρμακεία.

«Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα οι κυρώσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν κάπως, αλλά αυτό προκαλεί προβλήματα», λέει επικρίνοντας την εμμονή της κυβέρνησης, για την οποία ο ίδιος θα προτιμούσε να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις