Κορονοϊός ΗΠΑ μέτρα ενίσχυσης: Εν αναμονή της έγκρισης του από την Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται πρόγραμμα ενίσχυσης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό που καταγράφει ήδη θετικές επιδράσεις στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη συμφωνηθεί στην Γερουσία και το τελικό στάδιο είναι η υπογραφή του από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Μεταξύ άλλων στο γιγαντιαίων διαστάσεων πρόγραμμα ενίσχυσης, περιλαμβάνονται κονδύλια μισού δισεκατομμυρίου προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα ενισχυθούν με 350 δισεκατομμύρια ενώ 150 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και θα διαμοιραστούν τόσο στις δομές υγείας, όσο και στις επιχειρήσεις που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, όπως και ανάλογο εξοπλισμό και προμήθειες.

Το πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει και ειδικό κονδύλιο προκειμένου να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα διαμορφωθούν ειδικά κριτήρια για τον διαμοιρασμό της ενίσχυσης η οποία προβλέπει την παροχή ποσού 1200 δολαρίων σε κάθε ενήλικο και πρόσθετα 500 δολάρια για κάθε παιδί. Παράλληλα με χρήματα από το ίδιο πακέτο θα διατεθούν για την ασφάλιση των ανέργων, με την κάλυψή τους για 4 μήνες. Στοιχείο που μαρτυρά και τις προβλέψεις για το χρονικό εύρος που στις ΗΠΑ εκτιμούν, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, πως θα διαρκέσει η κρίση της πανδημίας.

(Ουρές ανέργων στις ΗΠΑ)

Οι ενισχύσεις πάντως προς τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα και περιορισμούς ως προς την οικονομική τους δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ο περιορισμός στην παροχή μπόνους στα στελέχη τους, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την επέκταση του ιού αλλά και απαγόρευση κινήσεων επαναγοράς μετοχών για το επόμενο έτος. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται η εξαίρεση από την ενίσχυση όσων επιχειρήσεων βρίσκονται στην ιδιοκτησία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, η μελών της οικογένειάς του. Η ρήτρα αυτή συμπεριλήφθηκε μετά από έντονες πιέσεις των Δημοκρατικών. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις που μετέχουν μέλη του κογκρέσου ή υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. Να σημειωθεί τέλος ότι το πακέτο μέτρων είναι πολλαπλάσιο, αυτού που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 το οποίο έφθασε τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ.