Κορονοϊός Κύπρος:Οκτώ είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο σύμφωνα με όσα ανακοίνωση ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκκης. Ανάμεσά τους και ένα βρέφος 3 μηνών Ο αριθμός αυτός φέρνει τα θετικά κρούσματα στην Μεγαλόνησο στα 132, ανάμεσά τους και τρία κρούσματα εντός των Βρετανικών βάσεων του νησιού.

Από τα 132 κρούσματα έχουν ιχνηλατηθεί τα 69 και εκτιμάται ότι προέρχονται από επαφές. Όσον αφορά τα τελευταία 8 κρούσματα ανάμεσά τους είναι δύο άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις. Επίσης τέσσερα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και δύο ακόμη άτομα που ερευνάται το ιστορικό πρόσληψης του ιού. Ανάμεσα στους προσβληθέντες περιλαμβάνεται και ένα βρέφος 3 μηνών. Το νεογνό νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, δίχως όμως να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο, απλά για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον ΜάριοΛοΐζου επιστημονικό διευθυντή της Υγειονομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας «στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή».

Επισήμανε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την δημιουργία περισσότερων κλινών εντατικής θεραπείας τονίζοντας πως «ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα».

Στην Κύπρο έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού της νόσου τα οποία επέβλεψε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Κυπριακής κυβέρνησης «διακινήθηκε με το όχημά του στην πρωτεύουσα, χωρίς πολλή συνοδεία, χωρίς σειρήνες και χωρίς φάρους για να δει πώς εφαρμόζονται τα μέτρα και να έχει ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση»