Κορονοϊός τεστ: Ένα νέο τεστ ανίχνευσης του Covid-19 αναμένεται να δοθεί άμεσα στην αγορά τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέσει τα τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμούς της. Το τεστ θα μοιάζει κάπως με το τεστ εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνειγνωστά, πρόκειται για ένα γρήγορο και απλό τεστ διάγνωσης αντισωμάτων του νέου κορονοϊού, το οποίο γίνεται με τρύπημα του δαχτύλου και βγάζει αποτέλεσμα μέσα σε μόνο δέκα έως 15 λεπτά. Ωστόσο, το τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα.

Σημειώνεται πως εκατομμύρια τεστ – εξπρές θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη Βρετανία. Μάλιστα, οι πρώτοι που θα τα δοκιμάσουν είναι οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ώστε να δουν αν μπορούν να δουλέψουν. Αν έχουν αντισώματα θα έχουν πιθανώς και ανοσία απέναντι σε μια νέα λοίμωξη από τον κορονοϊό – αν και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το κατά πόσο ο οργανισμός αποκτά ανοσία έναντι του νέου ιού και σε πόσο βάθος χρόνου.

Όσοι βρίσκονται σε αυτο-απομόνωση θα είναι επίσης από τους πρώτους που θα παραλάβουν τα νέα τεστ. Τα τεστ θα υπάρχουν στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο (Amazon), ενώ αν έχουν κόστος (κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί), αυτό αναμένεται να είναι χαμηλό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευελπιστεί ότι τα μαζικά αυτά τεστ (ήδη αγοράστηκαν 3,5 εκατομμύρια από την κυβέρνηση), τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση στην Οξφόρδη, «θα αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού», σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Παράλληλα, με το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται και το συμβατικό μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης), αυτό που γίνεται και στην Ελλάδα από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ. Το τεστ PCR ανιχνεύει την ενεργή λοίμωξη στο παρόν και δεν μπορεί να αποκαλύψει μια παρελθούσα λοίμωξη.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση με τη νέα στρατηγική – και εγκαταλείποντας την «ανοσία της αγέλης» – προσπαθεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Και άλλες χώρες σχεδιάζουν την ανάπτυξη και κυκλοφορία γρήγορων τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό τους, αλλά η Βρετανία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα το κάνει, σε αυτή τουλάχιστον την έκταση.