Γιούρι Γκαγκάριν: Ο όμορφος αστροναύτης της Σοβιετικής Ένωσης,στην πρώτη αποστολή ανθρώπου στο διάστημα, χαμογελά. Αν και γνωρίζει ότι η ασφαλής επιστροφή του στη Γη, φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Για όλα όσα ήταν και όσα έκανε, αγαπήθηκε με μοναδικό τρόπο από το ρωσικό λαό.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.Είχε, επίσης, ατσάλινα νεύρα, δεν έχανε τον έλεγχο, ακόμη και όταν είχε πλήρη επίγνωση του κινδύνου.

Με ύψος μόλις 1,57 μ, που σημαίνει κοντός, αλλά ιδανικός για τη «δουλειά» αυτή, ο Γκαγκάριν ήταν σε εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση και φοβερά ανθεκτικός, όπως απέδειξε στις δοκιμές, καθώς πέρασε όλα τα τεστ στα οποία υποβάλλονταν οι εκπαιδευόμενοι στο Star City πριν από το ταξίδι στο Διάστημα.Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%.Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα poster του κοσμοναύτη, με τη λεζάντα να γράφει: ''Δεν υπάρχει θεός"

Οι τελικοί υποψήφιοι για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ήταν ο Γκαγκάριν και ο Γκέρμαν Τίτωφ, αλλά το μικρόανάστημα τουΓκαγκάριν ήταν ιδανικό,μιας και ο θάλαμος της κάψουλας που θα τους μετέφερε στο διάστημα ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και τομικρό βάρος του κοσμοναύτη αποτελούσε σημαντικό προσόν, αφού μείωνε το κόστος. Η τελική απόφαση ήταν λοιπόννα πετάξει ο Γκαγκάριν, με τον Τίτωφ σαν εφεδρικό.

Ο κοσμοναύτης αγκαλιά με τον Φιντέλ Κάστρο.

Η πτήση του έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Κατά την εκτόξευση και την επιστροφή του, ένιωσε τη βαρύτητα έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη. Κατάφερε, όμως, να επιβιώσει.

Το ρολόι του θεωρείται κειμήλιο

Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. «Παιδιά, ο Γκαγκάριν είναι νεκρός!», ούρλιαξε κάποιος στους διαδρόμους της αεροπορικής βάσης Τσκαλόφσκι. Όλοι σοκαρίστηκαν, κιάρχισαν να κλαίνε.Μέχρι και σήμερα,για πολλούς, ο θάνατος του Σοβιετικού κοσμοναύτη σε συντριβή αεροσκάφους, παραμένει ένα μυστήριο.

Στις 10:18 το πρωί εκείνης της ημέρας, ο Γκαγκάριν ετοιμαζόταν για την εκπαιδευτική πτήση του με ένα MiG-15 στην αεροπορική βάση κοντά στη Μόσχα, θυμάται ο πρώην συνάδελφός του Βλαντιμίρ Αξιόνοφ. «Ο Γιούρι κι εγώ συμβουλευτήκαμε τους ίδιους γιατρούς, ακούσαμε τις ίδιες προγνώσεις για τον καιρό. Η δική μου απογείωση ήταν προγραμματισμένη μία ώρα μετά τη δική του».

Το 2011, με αφορμή την 50η επέτειο του ιστορικού ταξιδιού του Γκαγκάριν στο διάστημα, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες νέες πληροφορίες για τον θάνατό του. Σύμφωνα με αυτές, μία πιθανή εκδοχή για το δυστύχημα ήταν ότι έγινε απότομη μανούβρα για να αποφευχθεί ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, με συνέπεια ο Γκαγκάριν και ο Σεριόγκιν να χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα! Κανένα από τα έγγραφα των 29 τόμων από την έρευνα δεν δημοσιοποιήθηκε ολόκληρο», σχολιάζει ο Γκλούσκο. Ο ίδιος πιστεύει ότι διατηρήθηκε το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Γκαγκάριν, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα προβλήματα της διαστημικής βιομηχανίας, ένα σύμβολο για τη σοβιετική ισχύ εκείνη την εποχή.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Γκαγκάριν υπήρξε ένας καλός πατέρας για τις δύο κόρες του, παρότι άφηνε να φαίνεται η δυσαρέσκεια του για τη ζωή του με τη σύζυγο του, Βαλεντίνα. Όμως όλες οι ιστορίες που γράφτηκαν για τη ζωή του με άλλες διάσημες κυρίες και για διασκέδαση ανά την Ευρώπη είναιιστορίες της φαντασίας, από αυτές που φτιάχνουν τον μύθο των διάσημων ανθρώπων.

Σήμερα που ο πλανήτης μας υποφέρει από την επιδημία, ας θυμηθούμε τα λόγια του από το πρώτο ταξίδι ανθρώπου στο διάστημα:«Κοιτάζω τη Γη καιείναι τόσο όμορφη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις