Κορονοϊός θεραπεία: Ελπίδες για θεραπεία του νέου ιού δίνει ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα που χρησιμοποιείται στην Κίνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το 95% των ασθενών κατάφερε να θεραπευτεί αναφέρουν επιστήμονες. Το φάρμακο αυτό είναι η τοσιλιζουμάμπη (Tocilizumab), που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Actemra, λαμβάνεται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα για να μειώσει τις φλεγμονές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κινέζοι γιατροί το έδωσαν σε 20 ασθενείς κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα, και ισχυρίζονται ότι οι 19 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα ευρήματα αυτά έρχονται καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους να καταπολεμήσουν την θανατηφόρα λοίμωξη, η οποία μέχρι στιγμής έχει πλήξει σχεδόν 450.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τοσιλιζουμάμπη επειδή είναι ένα ήδη υπάρχον φάρμακο, θα μπορούσε να μπει γρήγορα σε πειραματικό στάδιο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κίνα έχουν έκτοτε εγκρίνει το Actemra για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό με σοβαρές βλάβες στα πνευμόνια ως αποτέλεσμα φλεγμονών. Μάλιστα, πήρε το «πράσινο φως» για δοκιμές σε ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη, ενώ κανένας ασθενής δεν πιστεύεται ότι το έχει λάβει ακόμα.

Πως λειτουργεί το συγκεκριμένο φάρμακο

Η τοσιλιζουμάμπη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και για ορισμένους τύπους παιδικής αρθρίτιδας. Διατίθεται συνήθως στο εμπόριο με τα ονόματα RoActemra και Actemra, που παράγονται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche. Το συνταγογραφούμενο φάρμακο λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα της IL-6 πρωτεΐνης στο σώμα, την οποία οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλες αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπάρχει σε ποσότητα στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβες. Η τοσιλιζουμάμπη εμποδίζει τις επιδράσεις και επιλέγεται για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου. Τονίζεται πως το φάρμακο είναι αμφιλεγόμενο καθώς έχει συνδεθεί με μία έξαρση θανάτων. Ειδικοί δήλωσαν ότι ο FDA θα πρέπει να εξετάσει αμέσως κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το Actemra μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και διάμεση πνευμονοπάθεια.

Πως χρησιμοποιήθηκε το φάρμακο στην Κίνα

Γιατροί στην Κίνα δοκίμασαν την τοσιλιζουμάμπη για να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρήθηκε σε ορισμένους ασθενείς με κορονοϊό η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται σημαντικός παράγοντας πίσω από την καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων και τον θάνατο ορισμένων ασθενών με κορονοϊό. Δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός στον οποίο τα πραγματικά σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας που παρατηρούνται σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση οφείλονται στον κορονοϊό ή σε επιπλοκές με την αντίδραση του σώματος.

Οι κινέζοι γιατροί ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να δοκιμάσουν την τοσιλιζουμάμπη ενάντια στον θανατηφόρο κορονοϊό που προκαλεί την νόσο COVID-19, στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ασθενείς, στους οποίους δόθηκαν συνήθεις θεραπείες μαζί με το φάρμακο, είχαν διαγνωσθεί ως σοβαρές ή κρίσιμες, και νοσηλεύονταν σε δύο νοσοκομεία στην ανατολική επαρχία Anhui της Κίνας.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο πυρετός των ασθενών επέστρεψε στο φυσιολογικό και όλα τα άλλα συμπτώματα βελτιώθηκαν αξιοσημείωτα, αναφέρουν ο Δρ. Xiaoling Xu και οι συνεργάτες του. Δεκαπέντε από τους 20 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν σε θέση να μειώσουν την πρόσληψη οξυγόνου, ενώ ένας ασθενής βγήκε εντελώς από την αναπνευστική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, 17 από τους ασθενείς παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα των λεμφοκύτταρα, αλλά την πέμπτη μέρα, επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα για 10 ασθενείς. Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη, μετά από 13 σχεδόν μέρες, 19 ασθενείς, το 95%, πήρε εξιτήριο, ενώ ο ένας αναρρώνει. Οι αξονικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι η βλάβη στους πνεύμονες μειώθηκε σημαντικά κατά την 4η και 5η μέρα της θεραπείας.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «τοσιλιζουμάμπη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς του COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση, η οποία παρείχε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για αυτή τη θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια».

Οι ερευνητές στη μικρή αυτή μελέτη δεν συνέκριναν το φάρμακο με ένα placebo ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ChinaXiv, μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί επιστημονικές έρευνες που δεν έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, στις αρχές Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δημοσίευσε μια κατευθυντήρια γραμμή που επιτρέπει τη χρήση τοσιλιζουμάμπης για τη θεραπεία ασθενών με κορωνoϊό που έχουν υψηλά επίπεδα IL-6 και παρουσιάζουν σοβαρές πνευμονικές βλάβες.

Εκπρόσωπος της Roche, δήλωσε στο NBC News ότι η φαρμακευτική εταιρεία «βρίσκεται σε ενεργό συζήτηση με το FDA καθώς και κυβερνήσεις και κρατικούς φορείς σε όλο τον κόσμο για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Actemra (tocilizumab) για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή ασθένεια COVID-19».