Κορονοϊός φάρμακο:Μιαομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορονοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο COVID-19 που χτυπά τους πνεύμονες.

Ο SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί4-10 μεταλλάξειςσε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον Peter Thielen.

"Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός. Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα ε ίναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη", δήλωσε ο Thielen στην Washington Post.

«Όταν επιστρέψει θα έχουμε το εμβόλιο»

Τα ποσοστά θνησιμότητας σε μέρη όπως η Ιταλία πιθανότατα να οφείλονται σε παράγοντες τοπικών χαρακτηριστικών (υποκείμενα νοσήματα, ηλικία ασθενών κλπ) και όχι σε μεταλλάξεις του ιού και γενικότερα φαίνεται πως είναι μεν πιο μεταδοτικό αλλά πιο προβλέψιμος από μορφές γρίπης.Μικρές ιογενείς μεταλλάξεις, που οδηγούν σε υπερβολικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση των ασθενών δεν είναι κάτι πρωτοφανές, ανέφεραν οι ειδικοί, αλλάδεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία τέτοια ένδειξη για τον νέο κορονοϊό. Το γεγονός ότι δεν μεταλασσεται δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πιστεύουν ότι την επόμενη περίοδο τοεμβόλιο αντισωμάτων που θα έχει παρασκευαστεί θα είναι πλήρως αποτελεσματικό