Κορονοϊός Σύνοδος Κορυφής: Πιο αναλυτικά, οΙταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 ευρωπαίων ηγετών. Σεανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του – και ενώ η τηλεδιάσκεψη ήταν σε εξέλιξη – χαρακτήρισε πολύ δειλές τις προταθείσες λύσεις, δίνοντας τελεσίγραφο δέκα ημερών στην ΕΕ για να επανέλθει με τις κατάλληλες λύσεις.Ο Κόντε δεν ανέφερε τι πρόκειται να πράξει η Ιταλία εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Με το τελεσίγραφο των 10 ημερών συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.Μιλώντας στη ιταλική Γερουσία πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, δια της διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, ο Κόντε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ανάκαμψης με σκοπό να χρηματοδοτήσει μία θαρραλέα οικονομική απάντηση στο ξέσπασμα της πανδημίας.«Η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και κατ’ εξαίρεση μέτρα» είπε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η ήπειρος θα μπορούσε να πληγεί από μία σκληρή και άγρια ύφεση».

Διαβάστε: Κορονοϊός ομόλογα: Αυτός είναι ο λόγος που ζητείται η έκδοση τους


Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι:


«Πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη λύση για τη σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες», διεμήνυσε ο Κόντε.Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν σκέφτεται την αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους. Κάθε χώρα θα είναι υπόλογη για τη δημόσιο χρέος της». Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κόντε είπε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι κάθε χώρα θα παραμείνει υπεύθυνη για το επίπεδο του δημοσίου χρέους της, ανακοίνωσε το γραφείο του σε μια προσπάθεια να άρει τις αντιστάσεις ορισμένων εξ αυτών για ένα κοινό εργαλείο διαμοιρασμούτου χρέους.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Reuters η Ιταλία – η πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία – αναμένει φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της, σε ποσοστό άνω του 3%.

Ωστόσο, άλλοι οργανισμοί είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι. Για παράδειγμα η Goldman Sachsεκτιμά ότι η ύφεση στην Ιταλία θα φτάσει στο 11,6%.Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη μπρα ντε φερ απέναντι σε Γερμανία και την Ολλανδία, και για το ρόλο του ESM στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά με έμφαση να καταλάβει η Ένωση ότι τα ευρωομόλογα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά οι αναλυτές στη Ρώμη θεωρούσανότι η μάχη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κερδηθεί.


Όλο το παρασκήνιο

Από την πλευρά του, τοBloombergμ παρουσίασε τοδραματικό παρασκήνιο με τις αντιπαραθέσειςγια την στήριξη της χειμαζόμενης από τον κορονοϊό ευρωπαϊκής οικονομίας στην τηλεδιάσκεψη της ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ηπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντεπανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου (ευρωομόλογο – «κορωνοομόλογο») στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει κρίση «επικών»διαστάσεων εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους γνώστες της συζήτησης.Πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίησηδημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο τόνος της Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αφού εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου των Κυριάκου Μητσοτάκη καιΕμανουέλ Μακρόν, υποστήριξαν την ιδέα της κοινής έκδοσης «κορωνοομολόγων»σε επιστολή τους πριν από τη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υποστήριξε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα κοινά εργαλεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Mακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσε να «σκοτώσει»το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόντε δήλωσε ότι η πρόταση που είχε κατατεθείστο τραπέζι δεν ήταν αρκετή, και η πανδημία κατέφερε πλήγμα σε όλες τις οικονομίες.

Αντ' αυτού, υποστήριξε ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της ΕΕ – τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup – την εκπόνηση κοινής πρότασης για τη χρήση όλων διαθέσιμων δημοσιονομικών μέσων σε 10 ημέρες.Εκτός από την από κοινού έκδοση χρεών, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν τα κράτη μέλη από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για το οικονομικό σοκ που υφίστανται, οπότε οι όροι που συνδέονται με οποιαδήποτε δανειοδότηση από τον ESM δεν πρέπει ισχύουν. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, αντιτίθενται σε δανεισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Παρόλο που υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ σχετικά με την ανάγκη χρησιμοποίησης των πιστώσεων του ESM ως προληπτική γραμμή στήριξηςγια τις κυβερνήσεις, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και με ποιους όρους θα πρέπει να εκταμιευθούν τα κεφάλαια απομένουν να διασαφηνιστούν.