Κορονοϊός Ισπανία: Τα ρατσιστικά φαινόμενα εξαιτίας της πανδημίας δεν ήταν τελικά αποκλειστικό «προνόμιο» της Γιουχάν αφού και η εκδημοκρατισμένη Ευρώπη φαίνεται να μην έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοια μεμονωμένα αλλά χαρακτηριστικά περιστατικά που έχουν πάντα ως θύματα κάποια «ευαίσθητη» κατηγορία ανθρώπων. Στην Ισπανία, που πλήττεται συντριπτικά από τον Covid 19, κάτοικοι κωμόπολης υποδέχθηκαν ασθενοφόρα με ηλικιωμένους που έφταναν στην πόλη τους με… βρισιές, σφυρίγματα και πέτρες. Στη συνέχεια δεκάδες άτομα έστησαν μπλόκο και σταμάτησαν τα οχήματα. απαιτώντας να πάνε από εκεί που ήλθαν.

Μάλιστα, έβριζαν τόσο τους γέροντες μέσα στα ασθενοφόρα φωνάζοντας «Θα μας σκοτώσετε όλους», όσο και τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι νεαροί έριξαν στα ασθενοφόρα βόμβες μολότοφ για να κάψουν ζωντανούς τους ηλικιωμένους, αλλά και πέτρες στα περιπολικά των αστυνομικών. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

Ο δήμαρχος της πόλης Juan Franco καταδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας για τους ενόχους: «Είναι μια μικρή ομάδα ανεπιθύμητων και ηλιθίων που δεν αντιπροσωπεύουν την πόλη μας». Οι ηλικιωμένοι μεταφέρονταν σε ίδρυμα της Λα Λίνεα που βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ, από το γηροκομείο μιας άλλης πόλης εκατό χιλιόμετρα μακριά, στο οποίο είχαν πεθάνει ήδη τρεις τρόφιμοι.

Εγκριτοι επιστήμονες προειδοποιούν πως το κοινωνικό στίγμα μπορεί να αποτρέψει ανθρώπους με ύποπτα συμπτώματα από το να βγουν μπροστά και να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις, δυσκολεύοντας εν τέλει την τιθάσευση της επιδημίας

Τρόφιμοι γηροκομείων ένα στα τρία θύματα του κορονοϊού στην Ισπανία

Συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων, μετέδωσε χθες το ραδιόφωνο Cadena Ser, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη ανάλυσή του που έκανε λόγο μόνο για 397 θανάτους. Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχουν πεθάνει 855 τρόφιμοι γηροκομείων από την έναρξη της επιδημίας. Ο σταθμός επικαλέστηκε στοιχεία που συνέλεξαν τα τοπικά παραρτήματά του σε όλη την Ισπανία.

Οι οίκοι ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι ένοικοι των οποίων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανέφερε ότι ακόμη συλλέγει στοιχεία από όλες τις περιφέρειες για την κατάσταση στα γηροκομεία και δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό.