Ελβετία: Η 95χρονη Γερτρούδη Φατόνείπε στο Reuters ότι είχε υποβληθεί σε θεραπεία σε δωμάτιο απομόνωσης και μάλιστααρνήθηκε να διασωληνωθεί για να βοηθηθεί ηαναπνοή της λέγοντας στους γιατρούς:

«Όχι στην ηλικία μου, αφήστε με. Έχω ζήσει τη ζωή μου και τους είπα «επιτρέψτε μου να φύγωειρηνικά». Μετά από μια εβδομάδα θεραπείας με αντιβιοτικά και με την χλωροκίνη της ελονοσίας, είπε ότι ήταν ευτυχής να επιστρέψει στο σπίτι στο δυτικό γαλλόφωνο καντόνι του Νοσατέλ με τη γάτα και την οικογένειά της.

"Ελπίζω να ξανακερδίσω αρκετή δύναμη για να ζήσω λίγο περισσότερο. Έχω εγγόνια, γέροντες, θα ήθελα να τα δω και να τα ακούσω, να μιλάω μαζί τους στο διαδίκτυο, στο iPad μου". Η Fatton είπε ότι ήταν άρρωστηστο κρεβάτι στο σπίτι τηςστην πόλη Le Locle για μια εβδομάδα πριν της εμφανιστούναναπνευστικάπροβλημάτα. Ένα ασθενοφόρο τη μετέφερε στο νοσοκομείο στο La Chaux-de-Fonds.

"Έδωσα αίμα και μου πήραν την πίεση, έβαζαν αντιβιοτικά απευθείας στις φλέβες μου τρεις φορές την ημέρα, ήταν πολύ δύσκολο, αλλά ήταν εντάξει", είπε. "Δεν φοβόμουν να πεθάνω, όχι, όχι στην ηλικία μου στα, είναι καιρός να πάω, αλλά δεν νομίζω ότι θα πεθάνω, δεν φοβόμουν", είπε. Η Fatton, που χρησιμοποιεί τροχήλατο Πι, είπε ότι ήταν υγιής όλη της τη ζωή, παρόλο που παίρνειφάρμακαγια την αρτηριακή πίεση και περιστασιακάσιρόπι για βήχα απόβρογχίτιδα.

Τι δηλώνει η κόρη της 95χρονης, Ζακλίν

Η κόρη της, Jacqueline Fatton, θυμήθηκε: «Όταν ο γιατρός μου τηλεφώνησε να μου πει ότι το οξυγόνο στο αίμα της έπεφτε και είχαν 24 ώρες για να πεθάνει, ήμουν πολύ φοβισμένησκεφτόμενη ότι θα την χάσω εκείνη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα οι γιατροί είπαν ότι «ι θα δοκιμάσουμε όλα τα φάρμακα που μπορούμε» – Την τρίτη μέρα, το οξυγόνο ήταν ξανά στα φυσιολογικά επίπεδακαι τα φάρμακα λειτούργησαν εξαιρετικά καλά.

«Επιτρέπονταν να της τηλεφωνώ δύο φορές την ημέρα στο κινητό τηλέφωνο. Όταν είδα ότι μπορούσε να μου μιλήσει χωρίς να βήχειπολύ, ήξερα ότι είχαμε κερδίσει», είπε η Jacqueline. Ο αριθμός των θανάτων στην Ελβετία από τον κορονοϊόέφτασε τους 197 ανθρώπους την Παρασκευή και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε σε 12.161, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας