Κορονοϊός ΟΗΕ για Συρία:Κατάπαυση πυρός στην Συρία, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της καταστροφής στην χώρα με τα δεδομένα που δημιουργεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ζητά άμεσα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωση ο Πάουλο Πινέϊρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ «η πανδημία της Covid-19 συνιστάθανάσιμη απειλήγια τους Σύρους πολίτες. Θα πλήξει χωρίς να κάνει διακρίσεις και θα είναι ολέθρια για τους πλέον ευάλωτους απουσία επείγουσας αποτρεπτικής δράσης».

Μέχρι στιγμής στην Συρία έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα κορονοϊού όμως ο Πάουλο Πινέϊρο δηλώνει πώς «προκειμένου να αποφευχθεί ηπρομηνυόμενη τραγωδία, τα μέρη πρέπει να ακούσουν με μεγάλη προσοχή την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός απεσταλμένος, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταδικάσουν έναν μεγάλο αριθμό αμάχων σε έναν θάνατο ο οποίος θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί», Μάλιστα η επιτροπή τονίζει πως «οι επιθέσεις εναντίον των ιατρικών δομών, των εγκαταστάσεων, των νοσοκομείων και των διασωστών πρέπει να σταματήσουν αμέσως»,

Τα δεδομένα του συστήματος υγείας της Συριάς, μετά από 9 συναπτά χρόνια πολεμικών συγκρούσεων και 380.000 θανάτων είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 64% των νοσοκομείων και το 52% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπήρχαν πριν από το 2011 λειτουργούν, ενώ το 70% του υγειονομικού προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα τα 6.5 εκατομμύριων εκτοπισμένων Σύρων, ανάμεσά τους και 1 εκατομμύριο άμαχοι, που βρίσκονται σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Ο λόγος προφανής και σχετίζεται με την περιορισμένη πρόσβαση που υπάρχει σε ιατρική φροντίδα ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ έχουν βομβαρδιστεί και δεν λειτουργούν δεκάδες νοσοκομεία.