Κορονοϊός ΟΗΕ για Συρία:Κατάπαυση πυρός στην Συρία, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της καταστροφής στην χώρα με τα δεδομένα που δημιουργεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ζητά άμεσα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωση ο Πάουλο Πινέϊρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ «η πανδημία της Covid-19 συνιστάθανάσιμη απειλήγια τους Σύρους πολίτες. Θα πλήξει χωρίς να κάνει διακρίσεις και θα είναι ολέθρια για τους πλέον ευάλωτους απουσία επείγουσας αποτρεπτικής δράσης».

Μέχρι στιγμής στην Συρία έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα κορονοϊού όμως ο Πάουλο Πινέϊρο δηλώνει πώς «προκειμένου να αποφευχθεί ηπρομηνυόμενη τραγωδία, τα μέρη πρέπει να ακούσουν με μεγάλη προσοχή την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός απεσταλμένος, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταδικάσουν έναν μεγάλο αριθμό αμάχων σε έναν θάνατο ο οποίος θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί», Μάλιστα η επιτροπή τονίζει πως «οι επιθέσεις εναντίον των ιατρικών δομών, των εγκαταστάσεων, των νοσοκομείων και των διασωστών πρέπει να σταματήσουν αμέσως»,

Τα δεδομένα του συστήματος υγείας της Συριάς, μετά από 9 συναπτά χρόνια πολεμικών συγκρούσεων και 380.000 θανάτων είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 64% των νοσοκομείων και το 52% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπήρχαν πριν από το 2011 λειτουργούν, ενώ το 70% του υγειονομικού προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα τα 6.5 εκατομμύριων εκτοπισμένων Σύρων, ανάμεσά τους και 1 εκατομμύριο άμαχοι, που βρίσκονται σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Ο λόγος προφανής και σχετίζεται με την περιορισμένη πρόσβαση που υπάρχει σε ιατρική φροντίδα ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ έχουν βομβαρδιστεί και δεν λειτουργούν δεκάδες νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις