Μαδούρο Βενεζουέλα: Η απόφαση αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ο Νικολάς Μαδούρο επικηρύσσεται για ναρκοτρομοκρατία. Η εταιρία πουλάει όλα τηςτα περιουσιακά στοιχεία της σε πλήρως ελεγχόμενη από το ρωσικό δημόσιο εταιρεία για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της έναντι αμερικανικών κυρώσεων προς τον Μαδούρο.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ελεγχόμενης κατά πλειοψηφίας από το ρωσικό δημόσιο Rosneft αναφέρει ότι πουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία σε μια επιχείρηση η οποία ανήκει 100% στη ρωσική κυβέρνηση. Τα στοιχεία που θα πουληθούν είναι τα μερίδιά της στις εταιρείες Petromonagas, Petroperija, Boqueron, Petromiranda και Petrovictoria, που είναι συμπράξεις με εταιρείες της Βενεζουέλας, αλλά και τις πετρελαιοπηγές της και τις εμπορικές επιχειρήσεις της.

Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια πίεζαν τη Μόσχα να αποσύρει τις επιχειρήσεις της από τη Βενεζουέλα, οι οποίες ουσιαστικά παρείχαν στήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση της Rosneft στόχο έχει να προστατέψει τα συμφέροντά της εν όψει νέων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο χωρίς να αποσύρει τη στήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αυτό γίνεται γιατί η Rosneft η οποία απέκτησε δικαιώματα στο Καράκας στα τέλη του 2017 φεύγει τώρα καθώςείναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο,έχει δώσει ποσοστό και σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι πιέζουν τη Μόσχα να αποσύρει τη στήριξη από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.