Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν:Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τα ξημερώματα της Κυριακής, έναν «αγνώστου τύπου πύραυλο»,που έπεσε στη θάλασσα. Την είδησημετέδωσε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Το τελευταίο διάστημα η Πιονγιάνγκ έχει προχωρήσει σε πολλές δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι και στις 9 Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων «αγνώστου τύπου», σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Yonhap, το οποίο επικαλείτο στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας. Οι τρεις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την πόλη Σοντόκ, στα ανατολικά της χώρας, είχαν κατεύθυνση τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους και στις 2 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα, εκτόξευσε δύο πυραύλους, οι οποίοι διένυσαν 240 χιλιόμετρα, σε ύψος 35 χιλιομέτρων. Επρόκειτο για τις πρώτες βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας για το 2020. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ – Ουν είχε ανακοινώσει κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμάτου στολαό της χώρας του, πως η Βόρεια Κορέα θα επιδείξει ένα νέο στρατηγικό όπλο στο κοντινό μέλλον, το οποίο ενδεχομένως πρόκειται για έναν εξελιγμένο τύπο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ή βαλλιστικό πύραυλο, με ικανότητα εκτόξευσης από υποβρύχια.

Το μήνυμα του ηγέτητης Βόρειας Κορέας, είχε έρθει αφού οι ΗΠΑ αγνόησαν την προθεσμία που είχε θέσει ο Κιμ για το τέλος του 2019, για την άρση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα διαβεβαίωσε πως από εδώ και πέρα, δεν θα ακολουθήσει το μορατόριουμ για πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές.