Κορονοϊός Ιταλία: Πρόκειται για το Vo Euganeo, με πληθυσμό 3.300 κατοίκων και βρίσκεται στην καρδιά της χειρότερα πληγείσας περιοχής της Βόρειας Ιταλίας. Στην πόλη υπήρξε έξαρση της πανδημίας τον Φεβρουάριο και εκεί καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιταλία από Covid-19, στις 21 Φεβρουαρίου. Μετά τον πρώτο θάνατο, όλη η πόλη μπήκε σε καραντίνα, κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να φύγει, ενώ όλα τα αγαθά (φάρμακα και τρόφιμα μεταξύ αυτών) έπαιρναν άδεια να μπουν στην πόλη, μόνο αφού είχαν ελεγχθεί από τις τοπικές αρχές. Στην συνέχεια όλοι οι κάτοικοι, είχαν δεν είχαν συμπτώματα, υποβλήθηκαν σε τεστ, με ημερομηνία έναρξης τις 6 Μαρτίου. Έγιναν τεστ σε όλους τους 3.300 κατοίκους, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να απομονώνονται, να θεραπεύονται και να ιχνηλατούνται άμεσα οι επαφές τους.

Ο μαζικός έλεγχος έδειξε πως είχε μολυνθεί το 3% του πληθυσμού και ότι οι μισοί των φορέων ήταν ασυμπτωματικοί.

Η πόλη δεν έχει καταγράψει νέο κρούσμα από τις 13 Μαρτίου. Είναι εντυπωσιακό πως στον πρώτο γύρο ελέγχων, βρέθηκαν 89 κρούσματα και στον δεύτερο γύρο, μόλις έξι. Όλοι όσοι ασθένησαν ανέρρωσαν πλήρως, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν ελάχιστη τελικά. Ο Αντρέα Κριστάνι, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα και ο Αντόνιο Κασόνε, πρώην διευθυντής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών στο υπουργείο Υγείας, ανέφεραν: "Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διδακτικά για άλλες χώρες στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο του κορονοϊού. Ξεκινώντας από τις 6 Μαρτίου, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πάδουα και τον Ερυθρό Σταυρό κάναμε τεστ στους κατοίκους. Αυτό μας επέτρεψε να βάλουμε άμεσα σε καραντίνα όσους δεν είχαν συμπτώματα και έτσι να σταματήσουμε την εξάπλωση. Έτσι σταματήσαμε την επιδημία σε 14 ημέρες".

Οι τοπικές αρχές πήραν την απόφαση για αυτή την πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, για όσο περισσότερους ελέγχους γίνεται.

Στο μεταξύ, στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η οποία θα έληγεστις 3 Απριλίου, θα παραταθεί για τουλάχιστο άλλες δυο εβδομάδες. Στην συνέχεια, αν έχει σημειωθεί δραστική μείωση κρουσμάτων ενδέχεται να ξαναρχίσουν βαθμιαία, να ανοίγουν.Όσον αφορά τα σχολεία, δεν είναι γνωστό πότε θα ξανανοίξουν.